Energie

Electrica s-a luat de piept cu giganţii mondiali din energie pentru procese de 1 mld. euro, dar a început să piardă pe bandă la Paris

Electrica s-a luat de piept cu giganţii mondiali din...

Autor: Roxana Petrescu

04.07.2014, 00:06 1941
Electrica s-a dus la Paris să le ceară giganţilor CEZ, Enel şi E.ON despăgubiri de un miliard de euro în aspecte care privesc, în opinia statului român, încălcări ale contractelor de privatizare, dar verdictele date până acum nu au fost în favoarea companiei care se listează azi la Bursă. Informaţiile disponibile arată că deja Electrica a pierdut două procese cu Enel şi unu cu E.ON, în care valoarea totală a despăgubirilor cerute de stat era de aproape 90 de milioane de euro.
 
Potrivit datelor colectate de ZF din rapoartele anuale ale companiilor Enel şi CEZ, dar şi pe baza in­for­maţiilor pe surse sau livrate oficial, valoarea des­păgubirilor cerute de statul român de la companiile ener­getice internaţionale care şi-au construit prezenţe în România prin intermediul proceselor de priva­tizare este de circa un miliard de euro.
 
 
„Pe 5 iulie 2013, Electrica a notificat Enel SpA, Enel Investment Holding, Enel Muntenia Sud şi Enel Energie Muntenia în legătură cu o cerere de arbitraj îna­intată Camerei Internaţionale de Comerţ din Paris, ce­rând daune pentru presupuse încălcări ale con­tractului de privatizare. Mai precis, reclamantul (Elec­trica) a cerut plata unor penalizări de circa 800 mil. euro, plus dobânzi şi alte daune adiţionale nespeci­fi­cate. Procedurile sunt în curs de desfăşurare“, se arată în raportul pe anul trecut realizat de italienii de la Enel.
 
Potrivit informaţiilor disponibile, statul era reprezentat în acest dosar de casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, în baza unui contract de consul­tan­ţă de circa 0,2-,03 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO