Energie

Eoliene de peste 2,5 miliarde de euro se învârt în România: Care sunt cele mai mari 21 de parcuri de „mori de vânt“

Eoliene de peste 2,5 miliarde de euro se învârt în România: Care sunt cele mai mari 21 de parcuri de „mori de vânt“

Autor: Roxana Petrescu

10.12.2012, 10:58 2298

La începutul lunii decembrie, 21 de mari parcuri eoliene funcţionau în Ro­mânia sau erau într-o perioadă de probe, valoarea totală a in­ves­tiţiilor fiind de peste 2,5 mld. euro, după cum arată cele mai recente date pu­bli­ca­te de Transelectrica.România are acum cel mai mare parc eolian din Europa.

Dacă se iau în calcul şi unităţile mai mici, care au o capacitate cumulată de circa 176 MW, în total în decembrie România avea parcuri eoliene de circa 1.770 MW, mai mult decât cele două reactoare de la Cernavodă şi dublu faţă de capacitatea de anul trecut. Anul 2012 devine astfel un nou an în care România îşi dublează investiţiile în parcuri eoliene şi în 2011 piaţa locală crescând de două ori faţă de 2010.

Mari firme de audit aşa cum este cazul Ernst&Young au catalogat România ca fiind raiul din estul Europei pentru energie regenerabilă, piaţa locală fiind a zecea ţară la nivel global în ceea ce priveşte atractivitatea pentru investitorii în energia eoliană.

 

Vântul, scutul anticriză

În cei trei ani de zile în care piaţa locală a ex­perimentat un adevărat boom în sectorul ener­giei eoliene, trecând de la un nivel de 14 MW la finalul anului 2009 la circa 1.770 MW în prezent, o serie întreagă de firme locale au be­neficiat de acest fenomen, vântul devenind în multe cazuri un scut de protecţie veritabil an­ti­criză. Businessuri specializate în furnizarea de servicii şi echipamente pentru industria ener­getică au crescut în aceşti ani dificili orien­tându-se spre proiectele de energie verde.

Un exem­plu este cel al clujenilor de la EnergoBit care au lucrat cu cehii de la CEZ la montarea par­cului eolian de 1,1 mld. euro am­plasat în două co­mu­ne dobrogene şi care la ora aceasta este cea mai mare investiţie de profil din toată Europa.Firme precum Comelf au început să facă com­po­nente pentru această industrie por­nind de la piese de 0,5 kg pentru a ajunge acum la echi­pa­mente de 3,5 tone. Alte firme, cum este cazul Upetrom 1 Mai Ploieşti, caută acum în ener­gia verde o salvare pentru scă­derea cererii de utilaj petrolier, activitatea tradiţională a companiei.

Totodată, contribuţia energiei eoliene în pro­ducţia totală de electricitate începe să de­vină din ce în ce mai vizibilă. În unele zile, aşa cum a fost cazul zilei de miercuri de exemplu, eolie­nele produceau mai mult decât centrala de la Cernavodă, care mergea cu un singur reactor, sau decât toate hidrocentralele aflate la acel moment în funcţiune, ajungând să acopere

17%. Toate acestea au avut ca bază de dezvoltare o schemă de sprijin foarte ge­neroasă pusă la dispoziţie de statul român ale cărei efecte se vor vedea însă şi în creşterea fac­turilor la electricitate.

 

 

Un antreprenor printre giganţi

Topul celor mai mari parcuri eoliene arată că cele mai importante proiecte le aparţin cehilor de la CEZ, portughezilor de la EDP Reno­vables, spa­niolilor de la Iberdrola şi ita­lienilor de la Enel.

Cehii de la CEZ au finalizat recent o investiţie de 1,1 mld. euro într-un parc eolian de 600 MW în două comune dobrogene, Fân­tâ­nele şi Cogealac.Prima turbină din acest pro­iect, fost montată pe 1 iunie 2010, iar ultima a fost instalată pe data de 22.11.2012.

Printre giganţii europeni ai energiei şi-a făcut loc însă şi un antreprenor român. Com­pa­nia Corni Eolian, controlată de omul de afaceri Se­bastian Ghiţă, aflat în spatele grupului Asesoft, alături de alţi trei investitori au fina­lizat un proiect de 70 MW în Galaţi. Potrivit cal­cu­lelor ZF valoarea acestei investiţii s-ar putea ridica la peste 100 mil. euro ţinând cont de faptul că pentru a monta un megawatt într-un parc eolian sunt necesare fonduri de circa 1,5 mil. euro.

Pentru finalul acestui an reprezentanţii Transelectrica estimau că parcurile eoliene vor ajunge la o capacitate de circa 2.100 MW în timp la finalul anului 2013 România ar putea avea circa 3.000 MW în parcuri eoliene.

Alături de "morile de vânt", în 2013 s-ar putea dezvolta şi piaţa proiectelor solare, un seg­ment care nu a evoluat aşa cum se aşteptau mulţi anul acesta pe fondul numeroaselor schimbări legislative.

Cu toate acestea, oamenii din piaţă spun că în 2013 valoarea proiectelor solare care ar putea fi instalate în România ar urma să ajungă la circa 650 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO