Energie

Este oficial: chinezii intră în acţionariatul Rompetrol. Tranzacţia dintre NC KazMunayGas şi China Energy Company Limited a fost aprobată de autorităţile române

Este oficial: chinezii intră în acţionariatul...

Autor: Mona Scarisoreanu

27.07.2017, 12:12 889

„Finalizarea tranzacţiei va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG şi CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est şi de Vest, dar şi în alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potenţialul resurselor energetice din Kazahstan şi de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităţilor în contextul proiectului global “One belt, one road”. Proiectul reprezintă o oportunitate excepţională pentru KMGI din perspectiva extinderii operaţiunilor sale în Republica Kazahstan, care, la rândul său, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investiţiilor. O atenţie deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deţine principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile ţărilor participante – România, Kazahstan, China – precum şi un impact social pozitiv”, declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Grupul KMGI devine astfel o platformă de dezvoltare a unui parteneriat strategic în sectorul energetic în Europa de Vest şi de Est, care va asigura atât o creştere a performanţelor operaţionale şi financiare ale Grupului, cât şi o extindere a activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internaţional, se arată în comunicatul de presă al companiei.

Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%.

În decembrie 2016 a fost semnat acordul între KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI, care deţine şi desfăşoară activităţi de rafinare, comercializare şi distribuţie ţiţei şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.

Compania CEFC a primit recent acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International. Aprobările primite din partea autorităţilor abilitate din România reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacţiei, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în această toamnă.

Conform acordului dintre KMG şi CEFC, compania chineză va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în România, Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii din China şi Europa. În acelaşi timp, KMG va continua să livreze ţiţei către subsidiara sa KMGI în scopul de a susţine şi de a extinde operaţiunile sale de bază în Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO