Energie

Explozie pe piaţa energiei: Preţul energiei electrice urcă spre noi maxime, la 570 de lei/MWh. Soluţia ministrului Energiei

Explozie pe piaţa energiei: Preţul energiei electrice...

Autor: Dan Straut

04.08.2017, 08:25 1200

Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, o platformă a bursei de energie OPCOM – consemnează, joi, cotaţia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că una dintre soluţii la acest puseu ar fi plafonarea preţurilor.

Preţurile energiei tranzacţionate pe OPCOM au început să urce de la sfârşitul lunii iunie, iar specialiştii spun că ar fi mai multe cauze, printre care scăderea la aproape jumătate a debitului Dunării (care afectează producţia şi la Hidroelectrica, şi la Nuclearelectrica), dar şi înghesuiala tot mai mare a furnizorilor pe PZU.

„Contractele furnizorilor de ultimă instanţă expiră în această perioadă şi acum se negociază încheierea de contracte noi, iar producătorii de energie verde au o pondere tot mai mare în această piaţă. Am solicitat la ANRE (n.n.- Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) o analiză a acestei situaţii şi nu voi ezita să cer inclusiv plafonarea preţurilor”, a declarat ministrul Energiei, într-o emisiune la Antena 3. El a precizat, pe de altă parte că „evoluăm, ca ţară, într-o piaţă liberă, astfel că trebuie să ne asumăm şi fluctuaţii de preţ, mai ales că România este exportator net pe piaţa de energie”.

„Am discutat de mai multe ori cu ANRE, le-am solicitat să ne propună orice soluţie, o hotărâre de Guvern, o plafonare... Aştept, de asemenea, un raport şi de la conducerea OPCOM, am sesizat şi Consiliul Concurenţei”, a spus Toma Petcu.

Oficialul a respins categoric ipoteza că producătorii cu capital de stat ar acţiona pentru majorarea preţurilor la energie, astfel încât să atragă mai mulţi bani la buget. El a precizat că din totalul sumelor de pe facturi „aproximativ 50% reprezintă energia şi restul sunt taxe”.

În această iarnă, golul rămas în urma retragerii a doi traderi cu ponderi mari în piaţa de energie a atras ca un magnet producători şi speculatori deopotrivă, astfel că preţurile au urcat la cote nefiresc de mari pentru o ţară în care capacitatea de producţie este de cel puţin două ori mai mare decât consumul. Astfel că de la 150-200 de lei/MWh în primele tranzacţii ale anului 2017 s-a ajuns la 650 de lei/MWh după 20 ianuarie. Acum, de la mai puţin de 200 de lei/MWh în iunie s-a ajuns la 540 de lei/MWh - cotaţii pentru ziua de 4 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO