Energie

Goana după vânt: cine se retrage şi cine pariază în continuare milioane de euro în cel mai fierbinte domeniu, energia eoliană

Goana după vânt: cine se retrage şi cine pariază în continuare milioane de euro în cel mai fierbinte domeniu, energia eoliană

Autor: Roxana Petrescu

18.01.2011, 23:58 257

Anul 2011 pare să fie unul şi mai aglomerat comparativ cu 2010în ceea ce priveşte investiţiile în proiecte eoliene.

"La sfârşitul anului trecut erau instalaţi 457 MW în parcurieoliene, ceea ce reprezintă un salt de capacitate de 32 de ori faţăde ceea ce era montat în 2009", spune Dana Duică, directorulexecutiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. Astfel, anultrecut investiţiile în acest domeniu s-au ridicat la circa 820 demilioane de euro, cel mai notabil proiect fiind cel al cehilor dela CEZ din comuna dobrogeană Fântânele.

Deşi estimările pentru anul acesta privind capacitatea instalatănouă depăşesc pragul de 1.000 MW, apar şi primele veşti proaste dinpartea unor investitori de talie mare.

Germanii de la RWE, care la sfârşitul anului 2009 au cumpărat90% din acţiunile unui dezvoltator de parcuri eoliene, Sabloal, învederea dezvoltării unui proiect de 147 MW în localitatea ValeaDacilor (judeţul Constanţa), au decis să se retragă din aceastăinvestiţie.

"Ieri (marţi - n.red.) am decis să ne retragem din acest proiectvânzând pachetul de 90% pe care îl deţineam înapoi cătredezvoltator. Încă de când am achiziţionat acest pachet, îndecembrie 2009, anumite clauze din contract ne acordauposibilitatea să vindem această participaţie în cazul în careproiectul nu se dezvolta conform unor parametri stabiliţi. Astfel,din cauza procesului dificil de avizare, pe partea de avize deconstrucţii, dar şi din cauza problemelor care au intervenit înlegătură cu proprietatea asupra terenului, decizia noastră a fostsă ne retragem", spune Karin Canta, directorul de proiecte eolienepentru sud-estul Europei şi Turcia din cadrul RWE.

Acesta este unul dintre puţinele cazuri anunţate oficial privindretragerea unui investitor important dintr-un proiect eolian. Încazul RWE, dacă investiţia din Valea Dacilor s-ar fi realizat,aceasta ar fi ajuns la peste 250 de milioane de euro luând încalcul un preţ de 1,8 mil. euro pentru fiecare MW.

"Acest lucru nu înseamnă că ne retragem din România. Chiar acumsuntem în faza de due-dilligence pentru alte două proiecte, unu înDobrogea şi unu în Galaţi. Nu ne uităm numai la proiectele mari", amai spus Canta.

Iberdrola, producător de energie în România

Pe de altă parte, mai mulţi investitori spun că merg mai departecu planurile lor. Printre aceştia se anunţă şi spaniolii de laIberdrola, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţaglobală a energiilor regenerabile, care deşi a anunţat proiectemajore pentru România, până acum nu a instalat niciun MW.

"În martie vom începe lucrările de montare la Mihai Viteazul(judeţul Constanţa). Este vorba de instalarea a 80 MW, respectiv 40de turbine. Mai mult ca sigur că vom termina lucrările anul acestapentru că nu durează foarte mult instalarea acestor turbine. Acestaeste primul proiect de producere a energiei electrice pe care îlavem pe plan local', a spus Adrian Goicea, country manager alIberdrola Renovables Romania, divizia locală de energieregenerabilă a grupului Iberdrola.

Dincolo de acest proiect, Goicea spune că se află în discuţii cuTranselectrica, transportatorul naţional de energie electrică,privind obţinerea contractului de racordare la reţea pentru un parceolian de 600 MW.

"Trebuie să obţinem acest contract anul acesta. Suntem înnegocieri cu Transelectrica. După obţinerea acestui document, putemspune că vom avea de lucru pentru următorii cinci ani în România",a mai spus Goicea.

Muntmark şi reactorul eolian

Potrivit unor surse din piaţă, un alt dezvoltator care ar puteaobţine anul acesta documentele necesare pentru montarea a 1.000 MW,ceea ce în capacitate reprezintă mai mult decât un reactor nuclearal centralei de la Cernavodă, este grupul Monsson, controlat deomul de afaceri Emanuel Muntmark. Dacă la începutul lui 2008 puţinălume ştia cine este Emanuel Muntmark, în numai doi ani omul deafaceri suedez de origine română a ajuns să fie considerat ca unuldintre cei mai puternici dezvoltatori de proiecte eoliene,parcurile începute de el fiind acum în proprietatea unor giganţiprecum CEZ, Petrom sau ButanGas.

"Planurile sunt acelea de a dezvolta în 2011 circa 1.000 MW.Dezvoltare înseamnă obţinerea întregii documentaţii, pentru căinvestiţia propriu-zisă urmează să fie făcută tot de grupuri detalie mare, cei 1.000 MW urmând să fie vânduţi. Mosson va deţinetotuşi participaţii minoritare din fiecare", spun surse din piaţăapropiate de afacerea lui Muntmark.

Reversul medaliei

Dezvoltarea parcurilor eoliene, dincolo de efectele pozitive cumar fi investiţiile în economia locală, locurile de muncă create saudezvoltarea infrastructurii, are şi o latură mai puţin bună care seva vedea în creşterea facturilor la energie. Investiţiile înenergiile verzi în general sunt susţinute printr-o schemă desprijin formată din certificate verzi şi din cote obligatorii. Înlinii mari, pentru fiecare MWh de energie verde produsăinvestitorul primeşte un certificat verde. Mai departe, fiecarefurnizor de energie trebuie să aibă în coşul său o anumită cotăobligatorie de energie regenerabilă. Dovada îndeplinirii acesteiobligaţii se face tocmai prin numărul de certificate verziachiziţionate. Aceste certificate sunt emise de Transelectrica şiau o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro. Cum furnizorii vordori să-şi recupereze banii daţi pe certificatele verzi, acestlucru va duce inevitabil la creşterea facturilor plătite deconsumatori. Dincolo de încasările generate de tranzacţionareacertificatelor verzi, producătorii de energie regenerabilă maicâştigă şi din vânzarea electricităţii în piaţă.

"Valoarea de răscumpărare a certificatelor verzi o estimăm a fide 10,5 miliarde de euro în 2010-2020. Vom avea o creşteresemnificativă a preţului la energie, calculată de noi între 2,5 şi33 de euro pe MWh în 2017", spun reprezentanţii AutorităţiiNaţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

GE continuă vânzarea de turbine

Grupul industrial american General Electric a semnat două noicontracte pentru livrarea de turbine eoliene cu o capacitate totalăde 35 MW. Cumpărătorii sunt Romconstruct Top, companie careaparţinea omului de afaceri Emanuel Muntmark, dar care a fostpreluată de către ButanGas, şi Eco Power Wind, controlată tot deMuntmark.

"GE va furniza 10 turbine eoliene de 2,5 MW şi va asiguralucrările de întreţinere timp de zece ani în cadrul proiectuluiSiliştea 1 care va aparţine companiei SC Romconstruct Top SRL,precum şi patru turbine eoliene de 2,5 MW şi lucrările deîntreţinere timp de cinci ani în cadrul proiectului Mireasa 2,deţinut de SC Eco Power Wind SRL", spun reprezentanţii GeneralElectric. Cel mai mare parc eolian echipat cu turbine GeneralElectric este cel dezvoltat de cehii de la CEZ în două localităţidobrogene, Fântânele şi Cogealac.

RWE, pe picior de plecare din reactoarele 3 şi4

Germanii de la RWE Power ar putea fi al doilea investitor carepărăseşte proiectul de 4 miliarde de euro al reactoarelor nucleare3 şi 4 de la Cernavodă, după cehii de la CEZ.

"Într-o săptămână vom avea un anunţ de făcut în legătură cureactoarele 3 şi 4", au spus reprezentanţii RWE, fără a da însădetalii suplimentare. După plecarea CEZ, statul român a fostobligat să cumpere participaţia de 9,15% pe care cehii o aveau înacest proiect, în ciuda faptului că intenţia autorităţilor esteaceea de a-şi diminua deţinerea în reactoarele 3 şi 4.

"În proporţie de 90%, RWE va părăsi acest proiect. Din noustatul va cumpăra şi această participaţie pentru că nu are de ales.În afară de RWE, nu credem că se mai retrage cineva. Nu suntem înnegocieri cu alţi investitori", au precizat surse din MinisterulEconomiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO