Energie

Guvernul vrea să obţină un miliard de lei anul viitor din suprataxele în energie

Guvernul vrea să obţină un miliard de lei anul viitor...

Autor: Radu Bostan

08.12.2014, 00:08 676

Guvernul vrea să pre­lungească cu încă un an perioada de aplicare a impozitelor suplimentare pentru companiile din energie şi vizează încasări de un miliard de lei din taxele pe monopolul natural şi pe veniturile suplimentare din deregle­mentarea preţului la gaze naturale.

Taxele, introduse la 1 februarie 2013, ar fi urmat să expire la sfârşitul acestui an, însă vor fi menţinute încă un an la acelaşi nivel, potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor în contextul în care guvernul a decis să păstreze tot încă un an sistemul actual al redevenţelor petroliere.

Ca justificare pentru decizia de a amâna modificarea regimului rede­venţelor, Executivul susţine că “domeniul exploatării gazelor naturale şi petrolului este un domeniu complex care necesită timp pentru studierea sistemelor fiscale din alte state”, astfel încât sistemul de impozitare să nu descurajeze investiţiile.

Guvernul mai arată că taxa pe monopolurile din energie este necesară pentru a asigura fonduri pentru cofi­nanţarea proiectelor de investiţii sprijinite cu bani europeni.

Unul dintre impozite se aplică companiilor cu poziţie de monopol natural reglementat în transportul şi distribuţia energiei şi gazelor, care trebuie să plătească între 0,1 lei şi 0,85 lei pentru fiecare megawatt-oră (MWh) transportat prin reţele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO