Energie

Hidroelectrica scoate din nou la vânzare 31 microhidrocentrale şi reduce preţul cu 20% la 70 mil.lei

Hidroelectrica scoate din nou la vânzare 31...

Autor: Alina Oprea

07.10.2015, 11:21 631

"Dacă la licitaţiile organizate anterior cele 31 de microhidrocentrale erau oferite spre vânzare la suma de 83,2 milioane de lei, la licitaţiile organizate în noiembrie valoarea lor a scăzut la aproximativ 70 de milioane de lei, deci cu o reducere de 13 milioane lei, fiind aplicat un discount de până la 20%. Hidroelectrica derulează astfel (...) o nouă etapă a procesului de vânzare de microhidrocentrale, început în luna iunie 2013, ca urmare a deciziei administratorului judiciar", se arată într-un comunicat al companiei de stat.

Licitaţiile pentru unităţile cu o putere totală instalată de 25,7 MW vor avea loc în perioada 23-26 noiembrie. Activele, structurate în 22 pachete, sunt situate în judeţele Suceava, Braşov, Hunedoara, Neamţ, Sibiu, Vâlcea, Maramureş, Arad, Argeş, Buzău, Timiş, Vrancea şi Bacău.

Compania de stat a vândut doar două dintre cele 34 de microhideocentrale scoase la licitaţie în iulie, pentru care a încasat aproape 4 milioane de lei.

Microhidrocentrala Călugăriţa de pe râul Valea lui Stan (judeţul Argeş) a fost cumpărată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, cu 1,7 milioane lei, iar a doua microhidrocentrală, Vlădeşti, aflată în bazinul râului Olăneşti din judeţul Vâlcea, a fost adjudecată de firma Roski Air Service, cu 2,2 milioane lei.

Până în prezent au fost vândute 28 de microhidrocentrale, pentru 79,6 milioane lei (18 milioane euro).

Hidroelectrica a înregistrat în primul semestru un profit record de 725 milioane lei, cu 42% mai mare decât cel raportat în perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri aferentă primului semestru a crescut cu aproape 300 milioane lei comparativ cu primele 6 luni ale anului 2014 şi a ajuns la 1,85 miliarde lei.

Compania, cel mai ieftin producător de energie din România, se află pentru a doua oară în insolvenţă, începând cu februarie 2014. Prima procedură de reorganizare a avut loc în perioada iunie 2012-iunie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO