În rezervoarele românilor a ajuns anul trecut ţiţei iranian de 75 mil. euro. Nota de plată totală pentru importurile de petrol a fost de 1,6 mld. euro

2 feb 2017 Autor: Roxana Petrescu

Ieftinirea barilului de petrol a uşurat povara importurilor de petrol pentru piaţa locală, în contextul în care România este dependentă de  Rusia şi Kazahstan pentru acoperirea cererii interne. După mulţi ani, petrolul iranian şi-a făcut şi el simţită prezenţa.

 
Potrivit datelor furnizate de Institutul Na­ţional de Statistică, în primele zece luni ale anului trecut România a importat petrol în valoare de 1,6 miliarde de euro, mai bine de 80% din această factură fiind achitată către Rusia şi Kazahstan.
 
Cel mai probabil, pe întreg anul 2016 valoarea importurilor de petrol va fi mai mică faţă de cea din 2015, principalul factor fiind ieftinirea barilului.
 
Potrivit datelor publicate de OMV Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, în primele nouă luni din 2016 barilul de petrol a avut o valoare medie de 40 de dolari, cu 26% mai mică faţă de perioada similară a anului trecut. Spre exemplu, datele furnizate de INS arată că pentru tot anul 2015 valoarea importurilor de petrol a fost de 2,2 miliarde de euro. „România este importator net când vine vorba de ţiţei, aprovizio­nându-se în principal din Kazahstan şi Rusia. În 2015, consumul de ţiţei al României a fost de aproximativ 10,4 mil tone, din care 37% a fost acoperit de producţia locală şi 63% din importuri“, se arată pe site-ul OMV Petrom.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.02.2017

 
Cuvinte cheie:
titei
, petrol
, importuri
, iran
, trecut
, romani
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide