Energie

Într-un an de zile statul a acumulat o datorie de aproape 230 mil. euro faţă de investitorii în energie regenerabilă. Cine o plăteşte?

Într-un an de zile statul a acumulat o datorie de...

Autor: Roxana Petrescu

12.08.2014, 00:05 392
Într-un an de zile (1 iulie 2013-30 iunie 2014) statul a acumulat o datorie de circa 230 de milioane de euro către cei care au pariat peste 6 miliarde de euro pe eoliene sau centrale solare, această sumă representând valoarea cer­tifi­catelor verzi amânate începând cu jumătatea anului trecut. Banii ar tre­bui returnaţi începând cu 2017-2018, dar deocamdată nu există niciun plan privind modul în care această sumă se va întoarce către investitori.
 
Anul trecut, la presiunea marilor con­sumatori industriali, prinşi la mijloc între creşterea facturilor la energie şi evo­luţia negativă a pieţelor pe care acti­vează, guvenul a luat decizia de a amâna o parte din certificatele verzi pro­mise in­ves­tito­rilor în energie rege­nerabilă, spunânând că acestea se vor recupera în perioada 2017-2020.
 
Certificatul verde a fost magnetul care a transformat energia regenerabilă în cel mai mare business de criză al Ro­mâ­niei.
 
În linii mari, pentru fiecare MWh de energie verde injectat în reţea un producător primea un anumit număr de certificate verzi în funcţie de teh­no­logie. Mai departe, aceste certi­ficate erau achiziţionate de furnizorii de electri­citate care trebuia să înde­pli­neas­că anumite cote de energie verde în coşul de energie livrat clienţilor. Acest lucru însemna însă costuri supli­men­tare, aşa că toate aceste certificate verzi au dus la creşterea facturilor la energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO