Energie

Istoria celui mai mare trader petrolier al Românei din perioada comunistă ia sfârşit: Petrolexportimport intră în faliment direct la solicitarea acţionarului majoritar, un băiat de bani gata

Istoria celui mai mare trader petrolier al Românei din...

Autor: Cristina Bellu

18.10.2018, 11:39 25060

Petrolexportimport, mândria comerţului exterior petrolier din perioada comunistă, a anunţat astăzi pe bursă intrarea directă în faliment la solicitarea făcută de acţionarul majoritar al companiei în luna august  a acestui an.

"Tribunalul Bucuresti  a emis Incheierea de sedinta  prin care,a dispus intrarea in faliment prin procedura simplificata a debitorului Petrolexportimport. si a numit lichidator judiciar provizoriu Casa de Insolvenţă Ionescu şi Sava.", anunţă compania.

Petrolexportimport s-a înfiinţat în 1948, iar pe vremea comunismului era principala companie prin intermediul căreia se desfăşurau afacerile cu petrol ale ţării. Până în 1997 compania a deţinut monopolul importului de ţiţei şi exportului de produse petroliere prin sistemul de rafinare.

Petroexportimport este listată la BVB din 1999, iar în 2000 a fost complet privatizată. În 2006 atingea cea mai ridicată valoare pe bursă, de aproximativ 80 mil. lei, după care, afacerile companiei au început să scadă constant.

În ultimii ani, Petrolimportexport a fost doar o umbră al celebrului trader român. Preşedintele consiliului de administraţie al companiei este Alexandru Popescu, fiul lui Ovidiu Popescu, care a preluat conducerea Petrolexportimport după 1990.

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO