Energie

KMG raportează că 2016 a fost anul recordurilor pentru Rompetrol şi unităţile din România

KMG raportează că 2016 a fost anul recordurilor pentru...

Autor: Dan Straut

09.03.2017, 17:44 120

„Pe fondul unei majorări cu 9% a materiilor prime procesate anul trecut şi cu 13% a produselor comercializate în România, principala piaţă de desfacere, Grupul a reuşit să atingă un profit operaţional EBITDA (rezultat financiar neauditat) de aproximativ 239 de milioane de dolari şi un profit net de 88 de milioane de dolari”, se arată în comunicat.

Potrivit KMG, rezultatele record ale Grupului au fost susţinute în principal de îmbunătăţirea indicatorilor operaţionali şi de efectele programelor de optimizare a fluxurilor de producţie (creşterea capacităţii de procesare şi a ponderii produselor albe din totalul produselor finite), a costurilor de operare (reducerea consumurilor de energie termică şi electrică), dar şi a celor aferente programului „Change for Good” lansat în 2014.

Referitor la unităţile de producţie ale Grupului din România, acestea au înregistrat anul trecut o majorare cu circa 9% a cantităţilor totale de materii prime procesate, de la 5,45 milioane de tone în 2015 la 5,95 milioane de tone în 2016.

Astfel, rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne şi complexe din regiune, a procesat anul trecut peste 5,4 milioane de tone (15.750 tone/zi), activitate care s-a reflectat şi la nivelul volumelor de carburanţi obtinuţi – 4,2 milioane tone, în creştere cu 8%. Din această cantitate, circa 1,9 milioane de tone de combustibili au fost comercializaţi pe plan local (+13%), iar diferenţa a mers la export (+4%), atât către subsidiarele Grupului din Moldova, Bulgaria şi Georgia, cât şi la partenerii tradiţionali din regiunea Mării Negre.

Rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate din România în funcţiune – şi-a majorat cu 8% cantitatea de materii prime procesată (până la 354.000 de tone), atingând un grad de utilizare a capacităţii de 107%. Aceasta a obţinut recorduri istorice în ceea ce priveşte producţia de bitum (91.000 de tone), hexan, solvenţi ecologici, dar şi în ceea ce priveşte costul de procesare şi pierderea tehnologică.

Divizia de petrochimie – unicul producător de polimeri de pe plan intern – a prelucrat anul trecut o cantitate de 189.000 de tone de materii prime (propilenă, etilenă) – cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, în creştere cu peste 8% faţă de volumele obţinute în 2015. Din produsele obţinute, circa 57% au fost livrate la export, compania reuşind să dezvolte trei noi tipuri de polimeri.

Segmentul de retail al Grupului a înregistrat anul trecut un volum record pentru vânzările de carburanţi (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria şi Georgia, până la un nivel de 2,9 milioane de tone, cu 15% mai mult decât în 2015.

Această evoluţie a fost susţinută de adoptarea unor noi politici comerciale, dar şi de continuarea programelor de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi şi rebranding al staţiilor Rompetrol, prin implementarea conceptului dezvoltat în 2013 - o îmbinare a nevoilor şi aşteptărilor clienţilor noştri cu cele mai bune soluţii tehnice.

În România, vânzările totale de produse petroliere au depăşit peste 2,6 milioane tone (+13%), din care 1,76 milioane tone de carburanti (+8%) au fost livrate pe plan local prin Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului. Compania este cel mai mare furnizor de produse petroliere pe segmentul de wholesale din România, unde a consemnat o creştere de 11% (1,12 milioane tone carburanţi).

„Principalii indicatori financiari şi operaţionali au crescut exponenţial în fiecare an. De asemenea, anul trecut a fost înregistrat cel mai mare succes din istoria Grupului prin poziţionarea sa ca o platformă pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic între companiile KazMunayGas şi CEFC China Energy Company Limited în regiunea Mării Negre. Acest parteneriat va asigura condiţiile necesare pentru continuarea, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung, punerii în practică a strategiei de dezvoltare a unor proiecte speciale în domeniul energiei axate pe interesele economice ale Kazahstanului, României şi Chinei”, declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Cu circa 6.000 de angajaţi în 11 de ţări, KMG International NV este deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakstan – KazMunayGas. După preluarea din perioada 2007-2009, aceasta a devenit o platformă energetică între resursele naturale din Asia Centrală şi pieţele europene de profil. În România, KMG International deţine rafinăriile Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone de materie primă pe an, şi Vega Ploieşti, unicul. Reţeaua de distribuţie de carburant a Grupului numără peste 1.000 de puncte de vânzare în România, Moldova, Georgia şi Bulgaria, dar şi în Franţa şi Spania prin intermediul companiei Dyneff, deţinută în parteneriat cu CEFC China Energy Company Limited.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO