Energie

Marile pieţe de energie dau semnalul revenirii economice: plus de 4% la consumul de electricitate, 8% la gaze. Monopolurile din energie reuşesc doar parţial să profite de conjunctura de piaţă favorabilă

Foto> Shutterstock

Foto> Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

17.05.2021, 08:00 322

Controlul mai bun al costurilor a făcut din Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, unul dintre câştigătorii primului trimestru, rezultatele raportate arătând că firma a putut beneficia de creşterea cu 4% a consumului de energie.

Astfel, compania a terminat primele trei luni ale anului cu un profit net de 82 de milioane de lei, cu 6% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, iar veniturile au crescut cu 20% pe fondul redresării consu­mului intern de energie.

Mai departe, compania a accelerat ritmul investi­ţiilor, astfel că la finalul primului trimestru lucrările realizate aveau o valoare de 82,5 milioane de lei, faţă de 52 de milioane de lei din 2020.

Nu acelaşi lucru se observă la Electrica, firmă în care statul continuă să fie principalul acţionar, rezultatele indicând o scădere pe mai toate palierele de business.  Electrica (EL) a terminat primul trimestru cu un profit net de 57,9 milioane de lei, în scădere cu 27,7%, pe fondul unor costuri crescute cu achiziţiile de energie.

Nici investiţiile companiei nu au mers mai bine, Electrica reuşind să aloce un buget modest de 19 milioane de euro, cu o treime mai mic decât anul trecut.

Pentru Trangaz, operatorul reţelei de transport al gazului natural, creşterea cu 8% a cererii de gaze a fost anulată de reducerea tarifelor. Astfel, firma a terminat primele trei luni cu venituri de 455,7 milioane de lei, în scădere cu 11%, perioadă în care rezultatul net s-a redus cu 22%, până la 157 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO