Energie

Marius Mitruş, membru în boardul Rompetrol, spune că, deşi este acţionar important, Ministerul Energiei asistă pasiv la administrarea companiei de către kazahi, fără să aibă reacţie în cazul deciziilor ce îi pot afecta interesul

Marius Mitruş, membru în boardul Rompetrol, spune că,...

Autor: Roxana Rosu

08.12.2017, 12:42 828

Marius Mitruş, membru în boardul Rompetrol Rafinare, unde grupul KMG International din Kazahstan este acţionar majoritar, dar la care statul român deţine 44,6% din capital, spune că Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, asistă pasiv la administrarea companiei de către kazahi, fără să aibă reacţie în cazul deciziilor ce îi pot afecta interesul. 

Marius Mitruş, recent revocat din funcţie, a declarat pe profilul de Facebook că nu contestă decizia, această măsură fiind la latitudinea conducatorilor respectivei instituţii.

”Nu mă consider o victima! Decizia de a fi revocat dintr-o calitate in care am fost anterior numit de o autoritate publica este la latitudinea conducatorilor respectivei institutii (altii decat cei, incolori politic, care m-au numit). Necesitatea de fundamentare, moralitate, etica, a unei decizii de revocare de acest tip nu este ceruta de cadrul legal aplicabil. Alta ar fi situatia,in cazul in care, desemnarea mea in respectiva pozitie ar fi rezultatul procedurii de recrutare prevazuta de OUG 109/2011, asa cum este cazul functiei pe care o exercit in cadrul Societatii de Administrare a Participatiilor in Energie - SAPE S.A”, spune Mitruş.

El subliniază că la momentul numirii sale în functie, pozitia actionarului minoritar (Statul Roman) era pasivă, fără capacitate de reacţie în cazul deciziilor ce ii puteau afecta interesul, dar el a reuşit să  impună interesele României prin solicitările succesive pe care le-a făcut.

”Prin aceasta abordare, am reusit sa NU imi fac “prieteni” printre reprezentantii actionarului majoritar - KMG International, care s-au dovedit ca au o capacitate de “accesare” (pe cai oficiale) a structurilor statale, infinit mai mare decat a chiar reprezentatului Statului Roman”, spune Marius Mitruş în postarea sa.

În continuare, el prezintă posibile argumente solide pentru revocarea sa din calitatea de reprezentant al statului la Rompetrol: 

”A. La momentul numirii in functie, Activul net al companiei se afla in dezechilibru cronic fata de jumatate din capitalul social (MINUS de peste 878 de milioane de lei). Prin masurile pe care le-am sustinut cu obstinenta pentru a evita reducerea capitalului social al companiei (situatie ce ar fi afectat si masurile dipsuse de organele penale), la finalul, impus, al mandatului meu Activul net inregistreaza un plus de 81 de milioane de lei peste jumatatea capitalul social. DA, merit sa fiu revocat pentru ca am depus diligente continue pentru aducerea companiei in zona de legalitate.

B. La momentul numirii in functie, pozitia actionarului minoritar (Statul Roman) era pasiva, fara capacitate de reactie in cazul deciziilor ce ii puteau afecta interesul. Am reusit sa impun interesele Statului roman, prin solicitari succesive de fundamentare a deciziilor comerciale propuse spre aprobare, prin analize atente aleindicatorilor financiari si prin permanenta referinta la riscurile de natura legala pe care anumite decizii le implicau.

Si pentru toate acestea, am dovezile scriptice ale diligentelor depuse pentru prezervarea a ceea ce consideram ca reprezinta interesul Statului Roman. Tot prin aceasta abordare, am reusit sa NU imi fac “prieteni” printre reprezentantii actionarului majoritar - KMG International, care s-au dovedit ca au o capacitate de “accesare” (pe cai oficiale) a structurilor statale, infinit mai mare decat a chiar reprezentatului Statului Roman.

C. Nu am ascultat de “indicatiile” transmise de Ministerul Energiei. Motivul este simplu: NU au existat...nici macar una...in nicio forma pe care ne-o putem inchipui.

D. Rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare S.A. au inregistrat, in ultimii doi ani, maxime istorice”.

Ministerul Energiei a anunţat că vrea să-l schimbe pe Marius Mitrus din functia de membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare, fiind convocata o Adunare Generala a Actionarilor pe 16 ianuarie 2018.

Marius Mitrus este consilier în BNR. 

El a absolvit Academia Naţională de Informatii şi în perioada 2009-2013 a fost director adjunct intr-o "instituţie cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO