Energie

Ministrul Energiei, optimist că listarea Complexului Energetic Oltenia ar putea fi luată în discuţie la primăvară

Ministrul Energiei, optimist că listarea Complexului...

Autor: Carol Dan

25.09.2015, 16:34 466

Listarea la bursă a Complexului Energetic Oltenia (CEO), producător de electricitate care anul trecut a avut pierderi de aproape 700 mil. lei, ar putea fi repusă în discuţie la primăvară, spune ministrul Energiei, Andrei Gerea.

„Faptul că CEO a lucrat din plin în această vară ajută societatea. Este posibil ca şi în iarnă compania să aibă activitatea intensă. Toate acestea ne fac să credem că am putea relua discuţiile despre listare în primăvara anului viitor”, spune Gerea, citat într-un comunicat al ministerului Energiei.

Declaraţia lui Gerea vine la mai puţin de o lună de când conducerea CEO sugera că plasarea pe piaţa de capital a acţiunilor companiei nu mai este „oportună”, prioritatea fiind reorganizarea şi eficientizarea.

„Din discuţiile avute cu delegaţia comună FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială a rezultat faptul că în prezent nu mai este oportună listarea la bursă şi că prioritatea companiei trebuie să fie axată pe reorganizare, restructurare şi eficientizare, în vederea adaptabilităţii la o piaţă de energie impre­dictibilă şi la evoluţia în creştere a preţului certificatelor de CO2“, spuneau reprezentanţii CE Oltenia la începutul lunii septembrie.

La finalul primelor şase luni ale anului CEO avea circa 15.400 de angajaţi, în contextul în care în perioada similară a anului trecut în firmă lucrau aproape 18.700. Reducerea personalului a fost explicată de scoaterea din exploatare, în luna mai, a două grupuri energetice de câte 330 MW de la Turceni şi două grupuri energetice de câte 220 MW de la Chişcani. 

Potrivit datelor furnizate de companie, în primul semestru CEO a produs 6,4 TWh de energie, cu aproape 7% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, iar cifra de afaceri a crescut de la 1,17 mld. lei în prima jumătate a anului trecut la 1,23 mld. lei anul acesta. CEO a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW şi este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO