Energie

Ministrul Energiei, Toma Petcu: Pregătim licitaţia pentru retehnologizarea hidrocentralei de la Vidraru

Ministrul Energiei, Toma Petcu: Pregătim licitaţia...

Autor: Dan Straut

23.10.2017, 15:27 293

„Şi la Hidroelectrica gândim în termeni de investiţii. De exemplu, din estimările companiei, până la sfârşitul acestui an va fi scos la licitaţie contractul pentru retehnologizarea Vidraru, o investiţie de circa 80 de milioane de euro”, a spus Toma Petcu, la conferinţa „Live Business”, organizată de Economica Express.

„Consider că este o reuşită a Ministerului Energiei şi a Guvernul României readucerea în discuţie a listării la bursă a companiei Hidroelectrica. Este un semnal pentru investitori şi pentru piaţa de capital din România că Guvernul este orientat spre transparenţă şi spre performanţă în relaţia cu companiile de stat. Deocamdată, proiectul pentru listarea la bursă a Hidroelectrica este în dezbatere publică, astfel că vom vorbi despre listarea popriu-zisă probabil în 2018”, a mai spus ministrul Energiei.

Oficialul s-a referit şi la proiectele de interconectare energetică, proiectul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) fiind „cea mai mare realizare” a României. „Suntem statul care este în grafic cu lucrările şi care rămâne determinat să ducă proiectul la bun sfârşit aşa cum a fost parafat iniţial. BRUA este un proiect care va întări poziţia României ce priveşte securitatea alimentării cu gaze în regiune”, a precizat Toma Petcu.

Totodată, „am reluat discuţiile cu Bulgaria în vederea construcţiei în comun a une hidrocentrale pe Dunăre, la Nicopole. Tot cu Bulgaria avem semnat, de curând, şi un acord de urgenţă în ce priveşte alimentarea cu energie în situaţii de criză. Este primul astfel de acord dintr-o serie de astfel de asigurări, pe care le dorim şi cu alte state vecine”, a mai spus oficialul.

Vorbind de interconectări, ministrul a detaliat că alte două companii româneşti caută astfel de oportunităţi. „În primul rând, Conpet are discuţii cu Serbia pentru o conductă de ţiţei. Şi, tot cu Serbia, Transgaz discută investiţia într-o conductă de gaze”.

Pe de altă parte, „Transelectrica a înscris două proiecte pentru cofinanţate prin PCI. Este vorba de construcţia unor linii de transport al energiei pe rutele Porţile de Fier-Reşiţa-Anina-Pancevo şi Cernavodă-Stâlpu-Smârdan-Gutinaş. Din prima evaluare a specialiştilor, ambele proiecte sunt considerate eligibile pentru lista a treia, şi aşteptăm un răspuns de la Comisia Europeană în ianuarie 2018”, a menţionat ministrul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO