Energie

Mutaţie neaşteptată în structura de încasări a celui mai important jucător din energie. OMV Petrom face pentru prima dată mai mulţi bani din benzinării decât din exploatarea resurselor de petrol

Mutaţie neaşteptată în structura de încasări a...

Autor: Roxana Petrescu

01.06.2016, 00:09 16595

Petrom, compania care ex­ploa­­tează aproape în tota­li­tate resursele de petrol ale României, a trecut anul tre­cut printr-o schimbare de struc­tură profundă, benzinăriile deve­nind principalul generator de business şi de profit al companiei, în timp ce ex­ploatarea de petrol şi gaze s-a scufundat în pierderi. Această mutaţie în struc­tu­ra financiară a companiei, deşi cel mai probabil temporară, oglindeşte fidel schimăbrile dramatice prin care a trecut pia­ţa petrolului la nivel global, unde ba­rilul s-a prăbuşit de la 100 de dolari la mai puţin de 50 de dolari. Estimările spe­cialiştilor din domeniu arată că iefti­nirea abruptă a petrolului a dus la anu­larea unor proiecte de 380 de miliarde de dolari, multe dintre investiţiile sus­tena­bile transformându-se în riscuri imposibil de asumat.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut OMV Petrom SA, compania care con­cen­­trează activităţile de explorare şi pro­­ducţie ale grupului, a raportat afa­ceri de 13,6 mld. lei, cu 17% mai mici faţă de cele din 2014, şi pierderi de 696 mil. lei, primele de la privatizarea din 2004.

Una dintre cele mai frumoase cetăţi din România, deschisă publicului după cinci ani de restaurare

Odată cu prăbuşirea barilului de petrol, compania a fost obligată să apli­ce deprecieri semnificative în zona de explorare şi producţie, sondele nepro­fi­ta­bile fiind închise, lucru care se vede în scă­derea producţiei anul acesta. Deşi ope­raţional, la nivel consolidat, Petrom a izbutit să fie profitabilă, elemen­tele spe­cia­le au generat primele pierderi pen­tru companie din ultimul deceniu. Barilul de petrol a atins la începutul aces­tui an minimul ultimilor 12 ani după ce a scăzut sub pragul de 30 de do­lari, dar acum resursa se îndreaptă spre nivelul de 50 de dolari.

Cele mai frumoase sate din lume. Destinaţii pitoreşti îngheţate în timp

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO