Energie

Nicolescu, Deloitte: Companiile energetice au investit în acest an 1 mld. dolari în Marea Neagră

Nicolescu, Deloitte: Companiile energetice au investit...

Autor: Alina Oprea

08.12.2015, 13:47 373

"Suntem ţara din Uniunea Europeană cu cel mai echilibirat mixt energetic. Suntem ţara din UE care şi-a îndeplinit ţinta de energie regenerabilă cu cinci ani mai devreme decât era termenul asumat. (...) Într-un an economic dificil, 2015, pentru industria de petrol şi gaze – ieri am observat 30 şi ceva de dolari pe baril, un istoric atins după cinci ani – cu toate acestea, s-au investit în acest an în Marea Neagră, dintr-un calcul făcut de mine şi de colegii de la Deloitte, aproximativ 1 miliard de dolari, ceea ce nu este deloc puţin", a declarat marţi Răzvan Nicolescu executive lead advisor în cadrul practicii de energie a Deloitte, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.

În opinia sa, la sfârşitul anului vom avea o producţie de gaze mai mare decât în 2014. "A scăzut industria chimică, este şi o eficientizare a consumului, dar şi o creştere a producţiei, dar nu ceva impresionant", a adăugat Nicolescu.

Prezentă la eveniment, Daniela Lulache, director general al producătorului de stat Nuclearelectrica consideră că producătorii români de energie au posibilităţi limitate de acţiune şi pot funcţiona doar în România, motiv pentru care aceştia ar trebui să înveţe să vândă şi pe alte pieţe pentru a ajunge un jucători regionali.

"Nu este prima dată când ne auziţi pe noi, marii producători de energie, că ne văităm de faptul că avem posibilitatea de acţiune foarte limitată. Suntem nişte companii româneşti obligate să funcţioneze doar în România. Pentru că altfel nu există niciun fel de sinergie pe care ai putea să o foloseşti. Şi aici mă refer, de exemplu, la posibilitatea de export energie. Avem excedent de capacitate şi scade consumul. Ok, hai să ne bucurăm că avem excedent de capacitate, să facem ceva cu el, dacă îl avem într-adevăr. Eu şi aici am nişte dubii, pentru că experienţa mi-a arătat că în perioada în care noi oprim planificat unul din cele două reactoare, preţul la energie creşte. Dacă se opreşte neplanificat unul din cele două reactoare, preţul la energie creşte, creşte importul de energie. Deci nu sunt convinsă că avem un excedent atât de consistent pe cât este el denunţat. Dar să presupunem să-l avem. Şi să devii un jucător regional, un jucător capabil să joace pe mai mult de o piaţă îţi trebuie să începi de undeva şi îţi trebuie un exercitiu. Nici CEZ, nici E.ON, nici Enel, niciuna din aceste companii nu s-a trezit dintr-o dată regional. Trebuie să ai în primul rând un cadru în care să te poţi mişca. Începem întâi să învăţăm să vindem şi pe alte piete şi după aceea începem să ne extindem, să achiziţionăm alte companii", a declarat Daniela Lulache.

La rândul său, Cristrian Secoşan, director general al Romelectro, afirmă că problema stă în modul în care statul administrează companiile. În ceea ce priveşte strategia energetică, acesta consideră că atunci când ai o strategie clară, poţi să defineşti obiective clare pentru anumite companii, însă strategia nu există.

De asemenea, Laurenţiu Pachiu, managing partner la Pachiu şi Asociaţii, a declarat că atâta timp cât marea parte a sectorului energetic este controlată încă de stat, nici nu vom vedea strategii de expansiune a companiilor româneşti în afara ţării.

"Noi am început târziu cu regulile de guvenanþã corporativã, firmele de stat au stat douã decenii în întuneric. Trebuie să laşi companiile sã acţioneze dupã interesul lor financiar. La noi e şi o problemã de filosofie şi de voinþã. Strategia ţi-o dă piaţa, pentru un agent economic strategia lui depinde de oportunităţile din piaţă”, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO