Energie

O nouă tranşă de scumpiri. Benzina şi motorina costă în această dimineaţă cu 5 bani mai mult decât aseară, după cea de-a doua majorare a accizei

O nouă tranşă de scumpiri. Benzina şi motorina costă...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

01.10.2017, 10:11 527

Combustibilii s-au scumpit azi-noapte cu cinci bani la staţia OMV Petrom de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu din Bucureşti, ca urmare a introducerii celei de-a doua tranşe din euroacciză. Astfel, un litru de motorină standard costa în această dimineaţă 4,91 lei, faţă de 4,86 de lei aseară, iar unul de benzină standard era 4,94 lei, faţă de 4,89 lei aseară.

Sâmbătă seară, la staţia OMV Petrom de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu, preţul combustibililor era de 4,86 lei pentru litrul de motorină standard şi de 4,89 lei/litru de benzină standard. Un litru de motorină extra costa 5,13 lei, iar unul de benzină extra era 5,33 lei.

Primul termen de majorare a accizei a fost 15 septembrie, când, tot la staţia OMV Petrom de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu, preţul combustibililor a crescut peste noapte cu nouă bani. Pe 14 septembrie, preţul carburanţilor era de 4,6 lei pentru litrul de motorină standard şi de 4,74 lei pentru litrul de benzină standard. Pentru motorina extra, preţul era de 4,87 lei pe litru, iar la benzina extra, de 5,18 lei pe litru.

Din preţul total al carburanţilor, ju­mă­­tate re­prezintă ta­xele – inclu­zând aici ac­ciza, TVA, eu­ro­acciza, iar ju­mă­­tate sunt costu­ri­le companiei – care includ carbu­ran­tul, logis­tica, trans­portul, chel­tu­ielile necesare pen­tru rafi­nare, cota­ţi­ile internaţionale şi marja companiei pe­troliere.

De altfel, creşterile combustibililor în România în ultimele săptămâni au avut la bază, pe lângă reintroducerea accizelor, şi evoluţia preţului barilului de petrol, care a ajuns la 56,79 de dolari, faţă de 52,69 de dolari, cât era la sfârşitul lunii august.

În şedinţa de pe 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: 0,16 bani/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 bani/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022 inclusiv.

Ministerul Finanţelor a propus în luna august un proiect de ordonanţă, care ulterior a fost adoptat, privind revenirea euroaccizelor la combustibil la nivelul din 2016, după ce a constatat o scădere a încasărilor în prima jumătate a anului. Veniturile prognozate în plus ca urmare a acestei creşteri a accizelor sunt de 1,1 mld. lei în 2017 şi de 3,4 mld. lei în 2018.

Acciza în valoare de şapte cenţi în echivalent lei (circa 50 de bani) a fost eliminată la 1 ianuarie, după intrarea în vigoare a noului Cod fiscal. La aceeaşi dată, a fost redusă şi TVA, de la 20% la 19%, ceea ce a dus la reducerea preţului la carburanţi de la 1 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO