Energie

Oamenii secreţi ai energiei. Care sunt personajele despre care se vorbeşte mereu, dar care stau departe de ochii lumii

Oamenii secreţi ai energiei. Care sunt personajele despre care se vorbeşte mereu, dar care stau departe de ochii lumii

Oamenii secreţi ai energiei.

Autor: Roxana Petrescu

28.02.2012, 00:05 4231

Buzăianu, primul băiat deştept al energiei

Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, este poate cel mai cunoscut "băiat deştept" din România, legat de peste un deceniu prin contracte ferme la cel mai ieftin producător de energie din România, Hidroelectrica. Companiile puse pe picioare de Buzăianu iau şi acum anual energie de peste 200 de milioane de euro de la producătorul de stat.

Deşi apariţiile lui în presă se pot număra pe degete, Buzăianu a fost surprins în mai multe ipostaze altăuri de oameni politici puternici din România, aşa cum este Radu Berceanu, fostul ministru al transporturilor, sau Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu. Informaţiile publicate de presa centrală arată că Buzăianu s-a apucat de afaceri în 1993, la acel moment având 25 de ani, după ce în 1990 dezvoltase mai multe companii în Elveţia. Printre cei care au pus umărul de dezvoltarea lui Buzăianu s-a numărat şi Radu Boroianu, fost ambasador al României în Elveţia, care în 1997 făcea lobby în favoarea fimei Sulzer/VA Tech pentru reteh­nolo­gi­zarea Porţilor de Fier, un contract de sute de milioane de euro pentru cele mai mari unităţi din portofoliul Hidro­elec­trica. La acel moment, Buzăianu era consultant la VA Tech, potrivit propriilor declaraţii, şi reprezentant în Ro­mâ­nia al companiei elveţiene, după cum arată investigaţiile apărute în presa centrală.

Acesta a fost însă doar începutul relaţiei dintre Hidro­elec­trica şi Bogdan Buzăianu. Tot presa centrală scrie că în pe­rioada 2001-2004 mai multe firme controlate de Bu­zăianu au încheiat contracte directe cu cel mai ief­tin producător de energie din România, pe o pe­rioadă de zece ani de zile, cele mai multe dintre aceste contracte fiind în vigoare şi azi după ce în 2010 au fost prelungite până în 2018. Cea mai cunoscută dintre firmele create de Buzăianu a fost Energy Holding, dar lista este completată de afaceri precum fostele Buzmann Industries, EHOL Distribution sau Energy Financing Team. Buzăianu a susţinut mereu că nu mai are nimic de-a face cu segmentul energetic local, dar mai multe articole din presa centrală susţin că de fapt în spatele companiilor care au ajuns acum să controleze businessuri precum Energy Holding se află tot Buzăianu, care între timp a renunţat la cetăţenia română pentru a se stabili definitiv în Elveţia.


Emanuel Muntmark, omul brizei

În 2008, puţină lume ştia cine este Emanuel Munt­mark. Acum nu există avocat, consultant, ban­cher, dezvoltator sau investitor în parcuri eo­liene ca­re să nu cunoască acest nume în contextul în care omul de afaceri este legat de dezvoltarea ce­lui mai ma­re parc eolian din România cumpărat de cehii de la CEZ sau de intrarea Petrom în seg­men­tul ener­gi­ilor regenerabile. Pe lista cli­enţilor lui Muntmark s-au mai înrolat şi alte com­panii mari, aşa cum este de exemplu ButanGas, care a preferat să cumpere un parc dezvoltat de Munt­mark decât s-o ia de la zero.

"Nu l-aţi cunoscut pe Muntmark? Păi este foar­te simplu să daţi de el! Cumpăraţi un parc eolian şi aşa îl veţi cunoaşte", spunea repre­zen­tantul unei com­panii care de altfel a şi cumpărat un parc eolian de la Muntmark. Potrivit datelor de la Registrul Co­merţului, Muntmark are cetăţenie suedeză, însă lo­cul naşterii este Voluntari, Ilfov. Muntmark are 59 de ani şi până în acest moment a refuzat constant ori­ce interviu sau discuţie on the record cu presa. Deşi numărul firmelor în care cel puţin un membru al familiei Muntmark este prezent este de ordinul ze­cilor, cea mai cunoscută structură este Monsson Group. În to­tal, firmele controlate de Muntmark au dezvoltat par­curi eoliene cu o capacitate totală de 2.400 MW, echivalentul în mărime a mai bine de trei re­ac­toa­re de la Cernavodă, dar acum exploa­tea­ză ca­pa­ci­tăţi proprii de numai 25 MW, intenţia fi­ind ace­ea de a ajunge în următorii trei ani la 200 MW.


Augustin Oancea, noul lider al afacerilor cu energie

Numele lui Augustin-Constantin Oancea, un om de afaceri din Câmpina extrem de discret, a devenit cunoscut abia în ultimii ani, de când compania controlată de el Tinmar IND a început să ameninţe din ce în ce mai puternic supremaţia Energy Holding în clasamentul celor mai mari businessuri private de comerţ cu energie.

Diferenţa faţă de Energy Holding este faptul că firma lui Oancea nu figurează pe lista abo­naţilor la energia ieftină hidro, Tinmar IND fiind destul de prezentă pe bursa de energie OPCOM.

Potrivit site-ului Tinmar Ind, compania a in­trat în afacerile de furnizare a energiei electrice în aprilie 2007, având în prezent un portofoliu format din peste 80 de firme, cel din 2010 fiind alcătuit din 60 de clienţi.

Dacă în 2009 afacerile Tinamr IND ajungeau la 96 de milioane de euro, în 2010 ele au ajuns la 174,5 milioane de euro, 2010 fiind de altfel anul în care compania a preluat poziţia de lider al comerţului cu energie din mâinile Energy Holding.

Alin Niculae, în luptă cu giganţii petrolului

Oscar Downstream este cea mai mare com­panie petrolieră independentă din România neafiliată vreunui lanţ internaţional.

Business-ul a fost dezvoltat de omul de afa­ceri Alin Niculae, care este de altfel şi acţionarul majoritar al Oscar Downstream , dar care ca şi ceilalţi oameni secreţi din energie a refuzat în mod constant să fie fotografiat, iar apariţiile sale în presă sunt extrem de puţine.

Cu toate acestea, informaţiile disponibile pe internet arată că în­ceputul afacerilor Oscar Downstream au fost le­gate de companiile de stat, această reţetă de suc­ces fiind deja celebră pentru multe companii din România care au avut o dezvoltare spectaculoasă. Astfel, pe lista de clienţi ai Oscar Downstream s-au numărat de-a lungul timpului CFR Călători, Aeroportul Otopeni, Compania Naţională a Huilei, regiile de transport public din Craiova şi Braşov, Electrocentrale Deva, complexurile energetice Craiova şi Turceni şi alte companii de stat.

Astfel, afacerile Oscar Dowstream au crescut an de an, în 2010 acestea ajungând la un nivel de aproape 400 de milioane de euro, dublu faţă de cel raportat în 2009, potrivit informaţiilor de la Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO