Energie

OMV Petrom: Ne vom demonstra nevinovăţia în cazul băiatului care a murit intoxicat cu gaze de sondă

OMV Petrom: Ne vom demonstra nevinovăţia în cazul...

Autor: Emil Popescu

05.01.2016, 17:59 736

"Până la pronunţarea unei hotărâri definitive, de către instanţa de judecată, compania beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi va acţiona în vederea demonstrării nevinovăţiei sale. Pe tot parcursul urmăririi penale compania a colaborat cu organele de urmărire penală, oferind toate informaţiile şi documentele necesare. Compania va solicita în continuare şi va depune toate eforturile în vederea identificării persoanei care a deschis ventilul sondei", arată reprezentanţii companiei, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX.

Compania a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul băiatului în vârstă de 9 ani care a murit intoxicat cu gaze dintr-o coloană a sondei Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, întrucât zona nu ar fi fost împrejmuită şi semnalizată pentru a atenţiona asupra pericolului.

Incidentul a avut loc în februarie 2014, iar ancheta a fost făcută de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care la finalul cercetărilor au trimis dosarul în care OMV Petrom este acuzată de ucidere din culpă la Judecătoria Ploieşti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, cadavru băiatului, în vârstă de nouă ani, a fost găsit în 27 februarie 2014, la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând societăţii OMV Petrom, situată la aproximativ 100 de metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute, după intoxicaţia accidentală cu gaze de sondă rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei.

Anchetatorii au stabilit că inhalarea de către copil a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit şi nici semnalizat corespunzător, aşa cum societatea ar fi trebuit să procedeze.

"Astfel, inculpata SC OMV Petrom SA, prin nerespectarea dispoziţiilor legale şi a normelor şi măsurilor generale de comportament uman adecvate activităţii desfăşurate, respectiv prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei mai sus menţionate, a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii susţin că nerespectarea de către OMV Petrom a normelor şi măsurilor care recomandau instalarea unor bariere de protecţie acolo unde amplasamentele nesupravegheate se află aproape de o aşezare umană au dus la decesul copilului.

Băiatul a fost dat dispărut în 27 februarie 2014 şi găsit câteva ore mai târziu, în apropierea sondei.

Primarul comunei Ariceştii Rahtivani, Alexandru Cristea, declara atunci că băiatul a fost găsit mort lângă puţul de extracţie, de către membrii echipei care monitorizează activitatea la sonda situată pe un teren intravilan al comunei, la aproximativ 10-12 metri de o şosea circulată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO