Energie

OMV Petrom propune indemnizaţii lunare pentru a menţine nivelul veniturilor angajaţilor de la 1 ianuarie; sindicatele şi managementul sunt încă în negocieri

OMV Petrom propune indemnizaţii lunare pentru a menţine...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

16.12.2017, 10:00 1298

Compania petrolieră OMV Petrom, unul dintre cei mai mari angajatori din România, se află în discuţii cu sindicatul reprezentativ cu privire la compensarea veniturilor după transferul contribuţiilor, conducerea companiei propunând acordarea unor indemnizaţii lunare, astfel încât salariile nete ale angajaţilor să nu fie afectate.

„Ne aflăm în plin proces de negociere a contractului colectiv de muncă, cu sindicatul reprezentativ, Sindicatul Naţional Petrom, negocieri pe care intenţionăm să le finalizăm până la sfârşitul anului. În cadrul negocierilor, OMV Petrom a propus acordarea unei indemnizaţii lunare pentru ca veniturile salariaţilor noştri să nu fie afectate în mod negativ de recentele modificări asupra contribuţiilor sociale, modificări care pot determina diminuarea venitului net al salariatului cu aproximativ 20%“, au spus reprezentanţii OMV Petrom pentru ZF.

În cadrul OMV Petrom lucrează aproape 14.000 de angajaţi.

De la 1 ianuarie 2018 guvernul a modificat codul fiscal, astfel încât contribuţiile sociale aferente unui salariu trec din sarcina angajatorilor în cea a angajaţilor. Prin urmare, nivelul total al contribuţiilor sociale scade de la 39% la 37% şi impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Totuşi, pentru a menţine acelaşi nivel net al salariilor angajaţilor ca în 2017, companiile trebuie să crească salariile brute ale angajaţilor cu valori cuprinse între 17% şi 22%, potrivit consultanţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO