Energie

Patronul Asesoft, în Top 20 dezvoltatori de eoliene din România, cu proiecte de 440 MW

Autor: Roxana Petrescu

07.09.2010, 23:56 646

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, care controlează grupul decompanii Asesoft cu activităţi în domeniul IT&C, deţine alăturide alţi trei investitori compania Corni Eolian care dezvoltă unproiect de 70 MW în judeţul Galaţi.

Investiţia pe care Ghiţă o va realiza la Galaţi se numără printreprimele 20 de proiecte eoliene ca dimensiune din România care ausemnat deja un contract de racordare la reţeaua de energie,potrivit datelor Transelectrica, pe lista celor 20 aflându-segrupuri energetice mari cum ar fi CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE(Germania), Energias de Portugal sau Verbund (Austria). Faptul căun proiect eolian are contractul de racordare la reţea este un pasmajor în realizarea unei investiţii de acest tip, spun specialiştiidin piaţă.

"Avem mai multe parcuri în afară de cel de 70 MW de la Galaţi. Mailucrăm la un parc de 30 MW, la două de 70 MW şi la încă două de 100MW în Constanţa, Tulcea şi Galaţi. Noi am început de acum 5-6 anisă lucrăm în acest domeniu şi am fost primii care au instalat oturbină eoliană în România, cea de la Topolog, care merge şi acum.Ne vom finanţa proiectele prin împrumuturi pentru că nimeni nuvinde bijuteriile bunicii să facă rost de bani", spune Ghiţă.Pentru ridicarea unui parc eolian de 70 MW sunt necesare fon­duride circa 100 de milioane de euro în cazul în care echipamentelefolosite sunt noi. În afară de firma Corni Eolian, Ghiţă maifigurează ca acţionar la Ecoprod Energy, firmă care a obţinutcon­trac­te de racordare la reţea pentru două proiecte eoliene laTopolog, în Tulcea, cu o capacitate cumulată de circa 12 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO