Energie

Pe cine vrea să aducă Ministerul Energiei la “supravegherea” Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din România

Pe cine vrea să aducă Ministerul Energiei la...

Autor: Roxana Petrescu

04.01.2017, 20:30 1908

La finalul anului trecut şi la final de mandat, Victor Grigorescu, fostul ministru al energiei, a trimis o listă cu 6 propuneri din partea instituţiei pe care o conducea în vederea formării noului Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România şi cea mai valoroasă companie locală. Anul acesta, un pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica ar trebui să ajungă pe Bursă.

Printre nominalizările “exotice” se numără Ilinca von Derenthall, bancher domiciliat în Viena, care în prezent ocupă funcţia de director general pe regiunea Europei Centrale în cadrul LGT Bank Oesterreich, unul dintre cele mai mari grupuri antreprenoriale de private banking la nivel global.

În spatele acestui organism financiar se află de 80 de ani Familia Princiară din Liechtenstein. LGT Bank Oesterreich avea la jumătatea anului trecut în administrare active de 143 de franci elveţieni.

Ilinca von Derenthall a lucrat anterior pentru entităţi precum EFG Eurobank Securities, EFG Eurobank FinanceDeloitte România şi este absolventă a Universităţii Stanford.

Pe lista nominalizărilor se mai numără Marcel Cobuz, fost CEO al subsidiarelor din Indonezia şi Irak ale producătorului francez de ciment Lafarge, care s-a ocupat de procesul de preintegrare a gru­pului din Hexagon în gigantul LafargeHolcim, entitate creată prin fuziunea dintre Lafarge şi compania elveţiană HolcimÎn prezent, Cobuz este CEO şi membru în board-ul LafargeHolcim Maroc.

Cobuz şi-a început cariera în cadrul BNR şi a fost unul dintre cei care au pus bazele Bursei de Valori Bucureşti în România postcomunistă.

A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, are un doctorat în economie globală şi cursuri de management în Elveţia şi Franţa.

Pe lista propunerilor se mai află Romeo Nicu Susanu, expert în Ministerul Energiei, Elena Popescu, director general al direcţiei generale de energie şi mediu din Ministerul Energiei, Mihai Aniţei, CEO Azomureş, şi Ionuţ Purica, cercetător la Academia Română. De altfel, cei patru fac parte şi acum din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

Decizia privind viitorul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica va fi luată în şedinţa AGA de pe 16 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO