Petrom a generat în T1 aproape jumătate din profitul grupului austriac OMV

13 mai 2014 Autor: Marius Oncu

Petrom a generat în primul trimestru din acest an 49% din profitul OMV, faţă de 42% în primele trei luni ale anului trecut, câştigul grupului austriac fiind afectat puternic de evoluţia pe toate cele trei segmente, de explorare şi producţie, gaz şi electricitate, precum şi rafinare şi distribuţie.

Profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar la rafinării a scăzut cu 21%, de la 849 milioane de euro anul trecut la 668 milioane de euro, se arată într-un raport al grupului.

Petrom a adus o contribuţie de 328 milioane de euro la rezultatul OMV, în declin cu 9% comparativ cu 360 milioane de euro în primul trimestru din 2013.

Rezultatul grupului austriac a fost influenţat negativ de costurile mai ridicate înregistrate din depreciere şi activitatea de producţie în Norvegia şi România, de presiunea constantă pe marjele de pe piaţa gazelor naturale, precum şi de climatul dificil de pe segmentul de înmagazinare. Rezultatul mai slab al diviziei de rafinare şi distribuţie reflectă marja redusă şi impactul procesului de vânzare a complexului de rafinare Bayernoil, tranzacţie care ar urma să se încheie în trimestrul al doilea.

Câştigul înainte de taxe şi dobânzi al OMV a scăzut cu 46% în primele trei luni ale anului, de la 1,26 miliarde de euro anul trecut la 675 milioane de euro, în timp ce Petrom a adus 327 milioane de euro la acest rezultat, cu 7% mai puţin comparativ cu 351 milioane de euro în primul trimestru de anul trecut.

Profitul net atribuibil acţionarilor a scăzut cu 62% în intervalul analizat, de la 786 milioane de euro la 301 milioane de euro.

Vânzările grupului au coborât cu 9% în primul trimestru, de la 10,78 miliarde de euro la 9,82 miliarde de euro.

OMV Petrom (SNP) a înregistrat în perioada ianuarie-martie vânzări de 5,29 miliarde de lei, cu 9% mai mici decât în primele trei luni ale anului trecut, şi un profit net de 1,07 miliarde de lei, în scădere cu 19%, a anunţat marţi compania.

Compania a raportat pentru primul trimestru din 2013 vânzări de 5,78 miliarde de lei şi un profit net de 1,33 miliarde de lei.

 
Cuvinte cheie:
PETROM
, OMV
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide