Energie

Petrom a investit 600 mil. euro ca să facă un Petrobrazi mai mic, cu mai multă motorină

Petrobrazi are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane de tone pe an

Petrobrazi are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane de tone pe an

Autor: Roxana Petrescu

25.07.2014, 00:06 650
Petrom, singurul producător de petrol şi gaze local, îşi creşte cu aproape 70% producţia de motorină, cel mai cerut tip de carburant din piaţă, după ce compania a finalizat o in­ves­tiţie de 600 de milioane de euro în modernizarea rafinăriei Petro­brazi, singura pe care o mai are în portofoliu. Proiectele s-au derulat în perioada 2010-2014 şi au ca rezultat creşterea pro­ducţiei de motorină de la 900.000 de tone anual la peste 1,5 mi­lioane de tone. 
 
Rafinăria este însă acum mai mică decât era la începutul programului de investiţii. Dacă iniţial Petrobrazi avea o capacitate de 4,5 milioane de tone anual, fiind cea mai mare rafinărie din România, acum unitatea a ajuns la 4,2 milioane de tone, fiind a doua cea mai mare unitate după Petromidia, rafinărie controlată de Rompetrol.
 
Planurile privind aceas­tă ra­fi­nărie s-au schim­bat radical de-a lun­gul timpului. De exem­plu, în 2006 Wolfgang Rut­ten­stofer, şeful de la acel mo­ment al OMV, acţio­na­rul ma­jo­ritar al Petrom, anun­ţa că la Petro­brazi se vor face inves­tiţii de un mi­liard de euro pen­tru ca uni­tatea să crească de la 4,5 mi­lioa­ne de tone la 6 mi­lioa­ne de tone anual, obiectivul fiind şi în acel moment creş­terea pro­duc­ţiei de motorină. Tot atunci, Ruttenstorfer pre­ci­za că în ca­zul rafină­ri­ei Arpe­chim in­ves­tiţiile ar putea ajun­ge la sute de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO