Petrom a investit 600 mil. euro ca să facă un Petrobrazi mai mic, cu mai multă motorină

25 iul 2014 Autor: Roxana Petrescu

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze local, îşi creşte cu aproape 70% producţia de motorină, cel mai cerut tip de carburant din piaţă, după ce compania a finalizat o in­ves­tiţie de 600 de milioane de euro în modernizarea rafinăriei Petro­brazi, singura pe care o mai are în portofoliu. Proiectele s-au derulat în perioada 2010-2014 şi au ca rezultat creşterea pro­ducţiei de motorină de la 900.000 de tone anual la peste 1,5 mi­lioane de tone. 
 
Rafinăria este însă acum mai mică decât era la începutul programului de investiţii. Dacă iniţial Petrobrazi avea o capacitate de 4,5 milioane de tone anual, fiind cea mai mare rafinărie din România, acum unitatea a ajuns la 4,2 milioane de tone, fiind a doua cea mai mare unitate după Petromidia, rafinărie controlată de Rompetrol.
 
Planurile privind aceas­tă ra­fi­nărie s-au schim­bat radical de-a lun­gul timpului. De exem­plu, în 2006 Wolfgang Rut­ten­stofer, şeful de la acel mo­ment al OMV, acţio­na­rul ma­jo­ritar al Petrom, anun­ţa că la Petro­brazi se vor face inves­tiţii de un mi­liard de euro pen­tru ca uni­tatea să crească de la 4,5 mi­lioa­ne de tone la 6 mi­lioa­ne de tone anual, obiectivul fiind şi în acel moment creş­terea pro­duc­ţiei de motorină. Tot atunci, Ruttenstorfer pre­ci­za că în ca­zul rafină­ri­ei Arpe­chim in­ves­tiţiile ar putea ajun­ge la sute de milioane de euro.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.07.2014

 
Cuvinte cheie:
Petrom
, motorina
, crestere
, rafinarie
, brazi
, carburanti
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide