Energie

Petrom a investit peste 130 mil. euro în două unităţi de tratare a gazelor, unde va procesa 7,5% din producţia din România

Petrom a investit peste 130 mil. euro în două unităţi...

Autor: Cristina Bellu

19.12.2017, 15:06 259

OMV Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a finalizat lucrările de construcţie la două staţii noi de tratare a gazelor, în urma unor investiţii de peste 130 de milioane de euro începând cu 2013 şi care va permite livrarea de gaze în sistemul national de transport la presiuni de până la 40 de bari.

Prin cele două unităţi localizate la Burcioaia (jud. Vrancea) şi la Mădulari (jud. Vâlcea) se va procesa circa 7,5% din producţia de gaze a OMV Petrom în România.

”Proiectele Burcioaia şi Mădulari ne permit să procesăm gaze la o capacitate de până la 2 milioane de metri cubi standard pe zi şi să livrăm gaze în sistemul naţional de transport, la presiuni ridicate. În plus, ele prelungesc durata operaţiunilor de producţie pe zăcăminte mature, deoarece noile staţii pot prelua gaze la presiuni reduse”, explică Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Upstream.

Proiectele au inclus construirea de conducte pentru preluarea gazelor de la zăcăminte, construirea staţiilor pentru uscarea, comprimarea şi măsurarea gazelor, precum şi infrastructura necesară pentru conectarea la sistemul naţional de transport.

În procesul de uscare a gazelor este folosită o unitate pe baza de trietilen glicol (TEG) pentru a asigura conformarea cu cerinţele de calitate a gazelor în ceea ce priveşte punctul de rouă al apei şi un proces de răcire pe bază de propan pentru asigura conformitatea pentru parametrul punctul de rouă al hidrocarburilor.

Două compresoare de înaltă eficienţă cu o putere nominală de 1MW fiecare asigură puterea de compresie pentru livrarea în sistemul naţional. În total, 19 sonde, cu o producţie cumulată de până la 7.000 bep/zi, au fost conectate la aceste facilităţi.

Lucrările de construcţie ale celor două proiecte au însumat aproximativ 1,3 milioane  de ore muncă, potrivit companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO