Energie

Petrom recuperează, pe hârtie, terenul pierdut în prima parte a anului: profit net dublu, la vânzări în scădere cu 16% în al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Petrom recuperează, pe hârtie, terenul pierdut în...

Autor: Roxana Petrescu

12.08.2015, 09:03 1314

Petrom, singurul producator de petrol şi gaze din România, a anunţat azi un profit net de 691 milioane de lei, în creştere cu 122% în al doilea trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce vânzările companiei au ajuns la 4,5 miliarde de lei, cu 16% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut. Creşterea profitului este explicată mai ales prin faptul că în al doilea trimestru din 2014 rezultatul companiei a fost influenţat negativ de ajustarea de depreciere a operaţiunilor de explorare şi producţie fără succes din Kazahstan.

Pentru primele şase luni ale anului, compania a anunţat vânzări de 8,8 miliarde de lei, cu 18% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul net a ajuns la un miliard de lei, cu 25% mai mic, mai ales pe fondul contracţiei severe, de 68%, înregistrată în primul trimestru al anului.

Compania si-a redus cu 23% investiţiile, dar explorările din Marea Neagră continuă. Totodată, deşi partea de explorare şi producţie a fost negativ influenţată de scăderea abruptă a preţului petrolului, compania a beneficiat de context favorabil pe partea de rafiunare unde marjele au crescut concomitent cu cererea e produse petroliere.

"Rezultatul mai mic pe upstream (explorare şi producţie) a fost parţial contrabalansat de performanţa foarte bună pe downstream oil (rafinare şi marketing), susţinută de creşterea marjelor de rafinare si de scăderea costurilor ţiţeiului ceea ce evidenţiază avantajele modelului nostru de afaceri integrat”, a spus Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Acţiunile Petrom au deschis şedinţa de miercuri în scădere cu 0,5%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO