Energie

Piaţa energiei, una dintre pieţele cel mai puţin concurenţiale din România, începe să-şi deschidă porţile: Enel vine cu primele abonamente la energie pentru populaţie şi promite facturi cu 6% mai mici

Piaţa energiei, una dintre pieţele cel mai puţin...

Autor: Roxana Petrescu

08.03.2016, 18:35 1347

Enel contraatacă şi vine cu primele abonamente pentru consumatorii casnici de energie după ce operatorul telecom RCS&RDS a lansat oferte chiar în zona deservită de italieni. Germanii de la E.ON au anunţat şi ei primele oferte combinate de energie şi gaze. Pe margine stau la încălzire antreprenorii din energie care vânează şi ei o piaţă de 9 milioane de consumatori.

„Companiile de furni­zare ale Enel au lan­sat recent E-Light, pri­mul pachet de fur­nizare a energiei electrice de­dicat în special clientului familiarizat cu segmentul digital şi comunicarea on­line. Pachetul E-Light este disponibil la nivel naţional“, au anunţat ieri repre­zentanţii Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, activ în zonele Muntenia Sud, Banat şi Do­brogea.

Condiţia pentru a trece la acest tip de abonament este activarea debitului direct şi a facturii electronice, con­co­mitent cu utilizarea platformei MyEnel, serviciul online de asitenţă pentru clienţi creat de italieni. Enel spune că cei care vor trece la acest tip de abonament, mişcare ce vine la pachet cu renunţarea la stabilitatea preţurilor garantate de Autoritatatea Naţională de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE), vor avea acelaşi preţ la energie timp de doi ani de zile şi că vor face o economie de circa 6% faţă de ceea ce plătesc acum.

„E-Light are o structură simplă şi transparentă, cu un abonament în valoare de 0,1 lei/zi/loc de consum, indiferent de volumul de energie consu­mată, plus un preţ al energiei electrice de 0,162 lei/kWh (162 lei/MWh), care este constant timp de doi ani de la sem­na­rea contractului. La acest preţ se adau­gă tarifele reglementate de către ANRE - servicii de transport, sistem şi distribuţie, cogenerare, certi­ficate verzi, accize şi TVA. Astfel, pentru un con­sum lunar de 100 kWh, factura lunară a unui client cu abonamentul E-Light este cu 6% mai mică decât cea a unui client de pe piaţa reglementată cu «Monom cu rezervare» (zona Muntenia), cea mai uzuală ofertă de pe piaţa reglementată, disponibilă în întreaga ţară“, spun reprezentanţii companiei.

Potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor furnizate de companie şi a celor­lal­te taxe care compun factura la ener­gie, dacă un client decide să treacă la un abo­nament de tip E-Light, va plăti lunar pentru un consum de 100 KWh circa 59,7 lei. Acum, el plăteşte 62,8 lei.

„Oferta este valabilă până la 31 mai 2016, doar pentru consumatorii casnici“, mai spun reprezentanţii Enel. La înce­putul acestui an, RCS & RDS a lansat la rândul său o ofertă de fur­­nizare a ener­giei pentru clienţii casnici valabilă până pe 31 martie, cu un preţ pe kWh de 0,165 lei. RCS & RDS nu a pre­cizat însă pentru ce pe­rioadă este valabil acest preţ. Totodată, compania nu a inclus în factură costurile cu rezervarea energiei, care în cazul Enel se ridică la 0,1 lei pe zi, şi nici nu a precizat pe ce perioadă consumatorii sunt exceptaţi de la plata acestui serviciu. La final, potrivit calcu­lelor ZF făcute pe baza informaţiilor de la RCS & RDS şi a celor din piaţă, pentru un consum de 100 kWh un client ar plăti 56,4 lei, dar nu se ştie pe ce perioadă va fi menţinut preţul de 0,165 lei pe kWh.

Apariţia acestor oferte are loc în contextul în care la nivelul anului 2017 fur­­nizarea de energie către consu­ma­torul casnic va fi complet liberalizată după implementarea calendarului prin care se renunţă la tarifele reglementate de energie.

De exemplu, acum 40% din toată energia consumată de un apartament vine la un preţ stabilit de ANRE, mai mic decât cel de tranzacţionare din piaţă. Odată schimbat furnizorul de energie, consumatorul casnic nu mai are dreptul de a reveni în piaţa reglementată.

 

Care sunt capcanele care vin cu noile oferte de furnizare a energiei

- Excluderea unor taxe obligatorii cum ar fi taxa radio şi TV, plata certificatelor verzi sau a bonusului de cogenerare. Acestea sunt taxe obligatorii pe care orice furnizor trebuie să le includă în factură.

- Taxele impuse odată cu schimbarea furnizorului de energie.

- Perioada de menţinere a preţului din ofertă. Ideal este ca furnizorul să-şi asume menţinerea preţului pe cel puţin un an.

- Taxele impuse odată cu schimbarea furnizorului de energie.

- Posibilitatea furnizorului de a denunţa unilateral contractul.

- Solicitatea din partea furnizorului privind plata în avans a energiei urmată de falimentul companiei respective.

- Clauze nejustificate de modificare a preţului.

- Termene de plată mai strânse şi penalizări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO