Energie

Polonia se angajează pe 20 de ani să cumpere gaze americane şi atacă gigantul rus Gazprom. Vrea o bază militară americană permanentă şi face achiziţii record de armament american. Se transformă Polonia într-un „Fort Trump“ în Europa de Est?

Jadwiga Emilewicz, ministrul polonez al antreprenoriatului şi tehnologiei, a estimat valoarea investiţiilor americane în Polonia la aproape 42 de miliarde de dolari, ceea ce s-ar traduce prin peste 220.000 de locuri de muncă.

Jadwiga Emilewicz, ministrul polonez al antreprenoriatului şi tehnologiei, a estimat valoarea investiţiilor americane în Polonia la aproape 42 de miliarde de dolari, ceea ce s-ar traduce prin peste 220.000 de locuri de muncă.

Autor: Bogdan Cojocaru

18.10.2018, 00:07 1646

Una dintre cele mai mari companii poloneze de stat, PGNiG a încheiat un acord pe 20 de ani prin care va cumpăra gaze naturale lichefiate din SUA. Oficialii polonezi spun că vor plăti pentru această energie cu un sfert mai puţin decât pentru gazele importate din Rusia şi vorbesc despre un impuls dat „suveranităţii“ şi „competitivităţii“ sectorului energetic. În acelaşi timp, aceeaşi companie a atacat în instanţă un acord controversat încheiat între Comisia Europeană şi Gazprom prin care UE a închis un caz antitrust contra uriaşului exportator de gaze naturale din Rusia.

Aceste mutări fac mai clar cum se poziţionează Polonia, cea mai mare economie est-europeană, faţă de SUA, cea mai influentă economie a lumii, şi de Rusia, un lider mondial al pieţei energiei şi o putere militară regională care vrea să-şi protejeze, dacă nu să-şi extindă, influenţa din Europa.

De altfel, Polonia a încercat activ să limiteze influenţa Rusiei în regiune şi de ceva vreme are o relaţie specială cu Washingtonul, mai ales în domeniul energetic şi militar. Unii oficiali de la Casa Albă spun că o bază militară permanentă în Polonia este o afacere ca şi încheiată, după cum a explicat recent preşedintele polonez Andrzej Duda într-un interviu pentru un post TV. Anterior, un alt oficial polonez a spus că Varşovia este dispusă să cheltuiască două miliarde de dolari pentru a construi infrastructură pentru soldaţii americani din Polonia, inclusive locuinţe, facilităţi educaţionale şi medicale.

În primăvară, Polonia a semnat cel mai mare acord de achiziţii de arme din istoria sa: este vorba de cumpărarea unor rachete Patriot de 4,75 miliarde de dolari de la SUA.

Zilele trecute, compania de stat din sectorul energiei PGNiG a încheiat un acord pe 20 de ani pentru cumpărarea de gaze naturale lichefiate (GNL) de la SUA în cadrul eforturilor ţării de a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze naturale ruseşti. Un contract semnat cu subsidiare ale companiei americane Venture Global LNG prevede furnizarea a două milioane de tone de GNL pe an sau a 2,7 miliarde de metri cubi de gaze după regazificare, scrie Financial Times. Livrările ar trebui să înceapă în 2022. Venture Global LNG şi US Port Arthur LNG construiesc terminale GNL la Golful Mexic care ar trebui să fie finalizate în 2022 şi 2023, potrivit Reuters. PGNiG importă tot mai multe GNL printr-un terminal de la Marea Baltică - Swinoujscie (deschis în 2015) - şi intenţionează să construiască până în 2022 o conductă până în Norvegia care i-ar da acces la gazele din Marea Nordului. Tot în 2022 expiră acordul pe termen lung pe care compania poloneză îl are cu Gazprom. Guvernul de la Varşovia nu vrea reînnoirea contractului cu ruşii.

În prima jumătate a acestui an, importurile PGNiG de la Gazprom au crescut cu 6%, însă ponderea gazelor ruseşti în importurile totale de gaze ale companiei au scăzut cu două puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut, la 75%.

Legat de acordul pentru gaze americane, premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că acesta va impulsiona atât „suveranitatea“, cât şi „competitivitatea“ sectorului energetic al Poloniei. Ministrul energiei   Krzysztof Tchorzewski a explicat că acordul va ajuta ţara să-şi diversifice sursele de energie şi că, „în contextul polonez, aceste gaze sunt un bun care ţine de civilizaţie“.

Condiţiile contractului de import de GNL dintre  PGNiG şi Venture Global nu au fost făcute publice, însă CEO-ul companiei poloneze Piotr Wozniak a spus că sunt mai bune decât cele din contractul cu Rusia. „Cumpărăm cu 20% mai ieftin decât trebuie să plătim furnizorului nostru de la Est“, a spus Wozniak. El a adăugat că PGNiG are dreptul de a decide dacă trimite sau nu gazele în Polonia sau dacă le tranzacţionează prin intermediul biroului de la Londra. Reprezentanaţii companiei americane au spus că acordul va ajuta Polonia să devină un hub european al energiei.

Între timp, PGNiG a atacat la Curtea Supremă de Justiţie acordul controversat prin care Comisia Europeană a încetat urmărirea Gazprom într-un caz antitrust. Înţelegerea convenită în mai permite companiei  ruse să evite amenzi de miliarde de euro după ce state din estul UE, printre care Polonia, au acuzat gigantul rus că abuzează de poziţia sa dominantă de pe piaţa regională, scrie Euractiv. Acordul a fost încheiat după de ruşii au acceptat să ancoreze preţurile cerute clienţilor est-europeni de cele din restul Europei şi să renunţe la clauzele care restricţionează reexportatea gazelor de către cumpărători.

Însă PGNiG susţine că Gazprom „nu a încetat să încalce legislaţia UE“ şi că acordul a permis companiei ruse să „continue să umfle preţurile cerute cumpărătorilor din Europa Centrală şi de Est“. Germania ar fi unul din principalii susţinători ai acordului dintre CE şi Gazprom. Berlinul insistă, în pofida opoziţiei SUA şi a unora dintre ţările din est, dintre care se distinge Polonia, pe construirea gazoductului rusesc Nord Stream 2, care ar aduce gaze ruseşti direct în Germania. Fostul cancelar german Gerhard Schroeder are legături strânse cu Gazprom şi cu preşedintele rus Vladimir Putin. CE investighează Gazprom din 2011.

Zilele trecute, preşedintele polonez Duda a declarat că unii oficiali de la Washington spun că o bază militară permanentă americană în Polonia este o afacere ca şi încheiată. Subiectul este «viu» în SUA şi „Fort Trump este luat în considerare tot timpul, însă mai ales din perspectivă tehnică.“

Polonia găzduieşte deja trupe americane. Americanii construiesc la Redzikowo, în nordul ţării, o parte din scutul antirachetă european. Circa 1.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Orzysz ca parte a forţelor NATO.

„Însă vrem şi mai mulţi soldaţi americani“, a precizat preşedintele polonez. Polonia îşi construieşte legături mai puternice cu SUA după ce Rusia şi-a alipit peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean.

Polonia cooperează cu SUA şi pe plan economic. Bogdan Cojocaru

Circa 60 de companii poloneze au operaţiuni pe piaţa americană, iar partenerii americani sunt contractori importanţi pentru piaţa poloneză, a spus Jadwiga Emilewicz, ministrul antreprenoriatului şi tehnologiei. Valoarea investiţiilor americane în Polonia este estimată la aproape 42 de miliarde de dolari, ceea ce s-ar traduce prin peste 220.000 de locuri de muncă. Comerţul bilateral a atins anul trecut nivelul record de 12,7 miliarde de dolari, valoare cu 22% mai mare decât cea din 2016.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO