Energie

Prăbuşirea celui mai puternic “băiat deştept” din energie: Energy Holding a intrat în insolvenţă cu datorii de 230 mil. lei

Prăbuşirea celui mai puternic “băiat deştept” din...
19.05.2017, 19:39 2933

Energy Holding, cel mai puternic trader de pe piaţa energiei de acum un deceniu, a intrat în insolvenţă oficială pe 8 mai, purtând în bilanţ datorii de 230,6 mil. lei. Până la depunerea tabloului preliminar al creditorilor nu se ştie cui îi aparţin aceste datorii de 230 mil. lei.

Conform supervizor.ro, un site care urmăreşte companiile intrate în insolvenţă, cererea de insolvenţă deppusă de Energy Holding, controlată de Bogdan Buzăianu, pe 27 aprilie a fost aprobată pe 8 mai de judecătorul silvic Nicolae Prepeliţă.

Conform supervizor.ro, instanţa a stabilit data de 23 iunie drept termen limită pentru înscrierea la masa credală.

Administratorul judiciar al insolvenţei a fost numit Casa de Insolvenţă Moldova SPRL.

Conform datelor prezentate de supervizor.ro, în 2006 şi 2007 Energy Holding a avut afaceri anuale de 1 mld. lei cu un profit net de 62 mil. lei în 2006 şi 13 mil. lei în 2007.

Cel mai mare profit net raportat a fost în 2008 de 89 mil. lei.

Odată cu tăierea accesului la energia Hidroelectrica, afacerile au început să scadă ajungând în 2015 la 193 mil. lei cu un profit net de 11,9 mil. lei.

Energy Holding a pierdut aproape toate procesele cu Hidroelectrica, ceea ce a dus la prăbuşirea businessului şi scoaterea din joc a companiei.

De-a lungul anilor, pe piaţa energiei se spunea că Energy Holding şi Bogdan Buzăianu beneficiază de protecţia lui Dan Ioan Popescu, unul dintre cei mai puternici lideri politici din guvernarea Adrian Năstase (2001-2004).

Dan Ioan Popescu a fost cel mai puternic ministru al economiei şi industriei din acea perioadă, cu o puternică influenţă pe piaţa energiei care a continuat până în zilele noastre.

Din 2000 până în urmă cu câţiva ani când i s-a tăiat accesul la Hidroelectrica, Energy Holding a beneficiat de cea mai înaltă protecţie din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO