Energie

Preţ minim record, înregistrat miercuri, pe piaţa gazelor naturale tranzacţionate la BRM

Preţ minim record, înregistrat miercuri, pe piaţa...

Autor: Anca Olteanu

24.05.2017, 18:12 181

„În cursul lunii mai, în Ringul gazelor naturale, la BRM s-a tranzacţionat o cantitate totală de 11,6 milioane Mwh, cu un preţ mediu ponderat de 72,18 lei/Mwh. De la începutul anului până în prezent, cantitatea de gaze naturale tranzacţionată la BRM a ajuns la 27 de milioane de Mwh, iar preţul mediu ponderat a fost de 72 de lei/Mwh. Relevant este faptul că rezultatele din primele luni ale anului 2017 arată că volumul tranzacţiilor aproape s-a dublat faţă de întreg anul anterior, reprezentând aproximativ 43,6% din consumul naţional estimat pentru această perioadă”, se arată în comunicatul emis.

Cantitatea totală tranzacţionată în ultimii patru ani a depăşit 49 de milioane Mwh.

În iulie 2013, BRM a obţinut din partea ANRE licenţa de desfăşurare a activităţii de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale, iar prima tranzacţie a avut loc în octombrie 2013.

Bursa Română de Mărfuri este o companie privată de interes public, înfiinţată în noiembrie 1992, prima sedinţă de tranzacţionare având loc în data de 10 decembrie 1992. În prezent, activitatea BRM este reglementată de Legea nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri şi de Legea nr.297/2004 privind piaţa de capital.

BRM organizează mai multe tipuri de pieţe de interes public, activitatea principală fiind axată pe piaţa la disponibil şi piaţa licitaţiilor. Pe piaţa la disponibil se tranzacţionează în ringurile bursiere: produse petroliere, energie electrică, gaze naturale, cărbune, procesare combustibili, certificate dioxid de carbon, mărfuri generale, materiale de construcţii, legume, fructe, cereale.

Pe piaţa licitaţiilor se derulează proceduri de achiziţii, vânzări, închirieri, BRM fiind cel mai important consultant în domeniul achiziţiilor publice de produse, servicii şi lucrări pentru orice tip de autoritate contractantă. Activitatea BRM se desfăşoară la sediul central din Bucureşti şi prin reţeaua teritorială care numără 20 de terminale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO