Energie

Preţul energiei, în cădere liberă: în mai puţin de o săptămână a pierdut jumătate din valoare

Preţul energiei, în cădere liberă: în mai puţin de...

Autor: Roxana Petrescu

08.02.2017, 00:08 1847

Energia cu livrare pentru ziua de azi s-a tranzacţionat la un preţ de 57 de euro pe MWh, în contextul în care pe 2 februarie acelaşi MWh se tranzacţiona cu aproape 110 euro. După o creştere spectaculoasă, preţul energiei pare a avea o răcire pe măsură.

Datele de pe bursa de electricitate OPCOM arată că tranzacţiile cu energie cu livrare pentru ziua de azi s-au închis la un preţ mediu de 57,48 euro pe MWh, preţul fiind pe o pantă descendentă de aproape o săptămână.

Calmarea spiritelor are loc în contextul în care şi consumul de energie s-a redus şi vine aproape la fel de rapid ca ascensiunea care a pus pe jar acest d­omeniu, generând preţuri istorice.

Recent au apărut şi primele ex­pli­caţii privind factorii care au deter­minat preţurile record la energie după ce ANRE (Autoritatea Naţională de Re­gle­­­­mentare în domeniul Energiei – n. red.) a demarat la finalul lunii trecute pro­pria investigaţie, la acel moment con­ducerea instituţiei spunând că există sus­piciuni privind o posibilă manipulare a pieţei şi de abuz de poziţie dominantă. Inves­tigaţia realizată de ANRE a vizat pe­rioada 01-30 ianuarie 2017 şi a scos la iveală că de fapt un furnizor misterios ar fi fost parţial responsabil pentru creş­te­­rea preţului, dar că există şi alţi factori.

„După data de 23 ianuarie, se înre­gis­trează o creştere a ofertelor de cum­pă­rare pe PZU (piaţa pentru ziua urmă­toare – platforma spot a bursei de ener­gie OPCOM, n.red.) ca urmare a fap­tului că, în data de 20 ianuarie, un furnizor a notificat partenerii de tranzacţii că îşi reziliază contractele începând cu data de 24 ianuarie 2017“, se arată în documentul ANRE, fără a fi nominalizat acest furnizor de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO