Energie

Preţul materiilor prime riscă să se prăbuşească, după o creştere nesustenabilă. Orice eveniment poate speria investitorii şi provoca un exit în masă

Preţul materiilor prime riscă să se prăbuşească,...

Autor: Departamentul Economic

29.03.2016, 14:07 8046

Materiile prime, inclusiv petrolul şi cuprul, riscă pierderi majore, în condiţiile în care avântul recent nu are o fundaţie puternică, potrivit Barclays, care a avertizat că preţurile vor scădea în condiţiile în care investitorii se vor grăbi înspre exituri. 

Cuprul ar putea scădea cu 4.000 de dolari tonam de la 4.945 dolari cu cât se tranzacţiona la Londra săptămâna trecută, în timp ce preţul barilului de petrol ar putea ajunge din nou la 30 de dolari.

Riscul major este ca materiile prime să fie pe lista de lichidare a investitorilor, ceea ce ar duce la consecinţe extrem de dure.

”Investitorii au fost atraşi de materiile prime ca fiind unele dintre cele mai performante active în 2016 până acum. Totuşi, în absenţaţ unor îmbunătăţiri fundamentale, este puţin probabil ca câştigurile din T1 să se repete şi în trimestrul al doilea al anului, ceea ce face materiile prime vulnerabile în faţa unui val de exituri”, se arată în raportul Barclays.

Preţurile materiilor prime au urcat după ce în ianuarie au atins minimul ultimilor 25 de ani, pe fondul speculaţiilor că preţurile ar fi putut atins cel mai de jos prag posibil, după o pierdere de 11% în T4 din 2015 şi de 14% în T3. În ianuarie şi februarie anul acesta, petrolul şi cupruil şi-au revenit, iar Barclay estimează că cele două luni din debutul anului reprezintă cel mai puternic start din 2011 până în prezent.

”Având în vedere aprecierea preţurilor din ultima perioadă, nu pare posibil ca acestea să aibă un fundament solid, iar trendul de creştere ar putea deveni dificil de susţinut. Este posibil ca orice problema va apărea în piaţa materiilor prime să rezulte într-o prăbuşire rapidă a preţurilor”, a spus Kevin Norrish, analist.

Investitorii caută achiziţii şi pariuri pe termen scurt în industira materiilor prime, nu contracte pe termen lung şi strategii de diversificare şi de protejare împotriva inflaţiei, care au marcat deceniul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO