Energie

Preţul petrolului ar putea scădea la 60 dolari pe baril, dacă OPEC nu decide joi să retragă de pe piaţă un milion de barili pe zi

Preţul petrolului ar putea scădea la 60 dolari pe...

Autor: Radu Bostan

24.11.2014, 17:20 912

Preţul petrolului, care se află la minimul ultimilor patru ani, ar putea scădea mai departe anul viitor până la 60 de dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din 2009, dacă statele membre ale cartelului OPEC nu ajung săptămâna aceasta la un acord privind reducerea producţiei, cred unii manageri de fonduri de investiţii.

Membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor întâlni joi, 27 noiembrie, la Viena pentru discuţii înainte de a lua o decizie comună privind nivelul producţiei şi livrărilor de ţiţei. Cei mai importanţi membri ai organizaţiei sunt Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iran şi Venezuela.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pentru Europa, a scăzut puternic anul acesta, de la un maxim de 120 dolari pe baril în luna iunie, la mai puţin de 80 dolari pe baril în prezent, cel mai redus nivel din 2010. În contextul în care oferta de ţiţei de pe piaţa globală depăşeşte cererea, ar fi nevoie ca OPEC să-şi restrângă producţia cu un milion de barili pe zi.

"Credibilitatea şi influenţa OPEC ar fi pusă la îndoială dacă nu s-ar decide nicio tăiere a producţiei. Comportamentul de turmă şi preferinţa investitorilor pentru specularea evoluţiilor negative ar trebui să accelereze scăderea preţului", a spus Daniel Bathe, administrator al fondului german Lupus Alpha Commodity Invest Fund, pentru agenţia Reuters.

Investitorii se aşteaptă ca membrii mai săraci ai organizaţiei, precum Venezuela, să aibă o poziţie mai fermă în favoarea reducerii producţiei de ţiţei, în condiţiile în care încasările bugetare suferă din cauza barilului ieftin. În schimb, membrii mai "înstăriţi", precum Arabia Saudită, care este cel mai mare producător, par deocamdată mulţumiţi de nivelul curent al preţului.

"Este nevoie de o tăiere bruscă a producţiei, de exemplu de 2 milioane de barili pe zi, pentru a împinge preţul către nivelul de 80 dolari pe baril. Însă această mişcare ar trebui să fie însoţită de mai multă disciplină în rândul membrilor OPEC, cu excepţia Arabiei Saudite", apreciază Doug Hepworth, vicepreşedinte al firmei Gresham Investment Management.

Rusia, care nu face parte din OPEC, este printre cele mai afectate de ieftinirea barilului de petrol, în condiţiile în care vânzările de hidrocarburi (preţul gazului este legat de cel al petrolului) reprezintă în jur de două treimi din exporturi şi aproape jumătate din încasările bugetare. Analiştii estimează că fiecare ieftinire cu un dolar al preţului barilului se traduce într-o scădere de 3 miliarde de dolari a veniturilor din exporturi.

"Pierdem în jur de 40 miliarde de dolari pe an din cauza sancţiunilor geopolitice şi încă 90-100 miliarde de dolari anual din cauza scăderii preţurilor la ţiţei cu 30%", a declarat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO