Energie

Preţul petrolului este în scădere, vineri, pe fondul acordului OPEC de reducere a producţiei

Preţul petrolului este în scădere, vineri, pe fondul...

Autor: Anca Olteanu

21.04.2017, 14:46 651

Preţul petroului Brent a ajuns la 52,97 dolari, cu 12 cenţi mai puţin faţă de joi, urmând ca la finalul săptămânii să înregistreze o scădere de 5,4% - cea mai mare din 10 martie.

Membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi statele care au aderat la iniţiativa de reducere a producţiei de petrol se întâlnesc pe 25 mai pentru a decide dacă prelungesc acordul privind reducerea producţiei sau dacă se întorc la practicile anterioare, scrie Bloomberg.

Din cele 21 de ţări care au fost de acord să limiteze producţia de petrol, doar zece au respectat, în martie, limita impusă, faţă de cinci, câte erau în februarie.

Din cele cinci membre OPEC care s-au aliniat, în martie, reducerii producţiei de petrol, patru au redus producţia cu mai mult decât era stabilit. Arabia Saudită a redus, din nou, producţia sub nivelul cerut, iar Angola a redus producţia aproape dublu faţă de ceea ce era stabilit prin acord.

Libia şi Nigeria, membre OPEC, nu fac parte din acordul de reducere a producţiei, iar Iran are permisiunea de a depăşi limita impusă.

Rusia a menţinut ideea potrivit căreia va reduce gradual producţia de petrol cu 300.000 de barili a producţiei zilnice. În martie, Rusia a redus cu doar 177.000 de barili producţia zilnică. Rusia intenţionează să reducă producţia până la cantitatea totală stabilită până la finalul lunii aprilie, potrivit ministrului Energiei de la Moscova, Alexander Novak.

Azerbaijan şi Mexic s-au alăturat în luna martie statelor Brunei şi Sudan, care au fost de acord să reducă producţia, în timp ce producţia de petrol din Kazakhstan a ajuns la un maxim-record.

Reducerile au permis producătorilor din Statele Unite să intre pe piaţă, iar echipamentele de foraj americane funcţionează la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, potrivit datelor furnizate de Baker Hughes Inc.

De asemenea, furnizorii din Europa, Africa şi Statele Unite şi-au făcut loc pe pieţele asiatice.

Împreună, statele încearcă reducerea cu aproape 1,8 milioane de barili a producţiei zilnice, majoritatea folosind nivelul de producţie din octombrie ca punct de start.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO