Energie

Prima ieşire publică a lui Rainer Seele, noul CEO al grupului austriac OMV care controlează Petrom: "Nu există nicio intenţie de a vinde active din România. Nu ştim ce va face Exxon cu partea sa de producţie din Marea Neagră, dar noi vrem ca partea noastră să rămână în România"

Prima ieşire publică a lui Rainer Seele, noul CEO al...

Autor: Corina Mirea

27.04.2016, 00:08 1708

„Dacă în urmă cu puţin timp vorbeam despre cum să creştem businessul, acum vorbim despre cum să-l menţinem profitabil.“

Rainer Seele, directorul general executiv al OMV (CEO) şi preşe­din­tele consiliului de supraveghere al Petrom, a ieşit ieri pentru prima dată în faţa presei din România pentru a prezenta planurile grupului austriac în următorii cinci ani.

„În ultima perioadă am văzut schimbări mari în industria de petrol şi gaze, cu un impact puternic asupra tuturor jucătorilor, dacă în urmă cu puţin timp vorbeam despre cum să creştem businessul, acum vorbim despre cum să-l menţinem profi­tabil“, a spus Seele, care a fost însoţit la conferinţa de presă de Johannes Vetter, purtătorul de cuvânt al grupului austriac. La masă nu a fost niciun reprezentant al OMV Petrom SA.

OMV Petrom este a doua cea mai mare com­panie din România, după Automobile Dacia şi sin­gurul producător local de petrol şi gaze. Com­pa­nia a înregistrat anul trecut pe piaţa locală primele pierderi de la privatizarea din 2004. Deşi ope­raţional compania a ieşit pe plus, deprecierea acti­velor din zona de explorare şi producţie pe final de an a determinat o pierdere de 690 de milioane de lei, faţă de profitul de 2,1 mld. lei din 2014. Petrom a terminat anul cu vânzări de 18,1 mi­liarde de lei, cu 16% mai mici faţă de 2014, prin­cipala explicaţie fiind scăderea preţurilor de vân­zare a carburanţilor într-un an în care scăderea barilului a lovit toate companiile petroliere din Europa.

„Pentru a menţine businessul profitabil tre­buie să ne concentrăm pe ceea ce ştim să facem mai bine, adică pe partea integrată a afacerii. Vom con­tinua să investim în producţie în următorii cinci ani pentru a ne menţine capacitatea care acum se situează în jurul a 300 de mii de barili pe zi. România şi Austria asigură două treimi din această producţie, deci mare parte din investiţii va veni către România“, a mai spus şeful OMV.

Rainer Seele, cel care în vara lui 2015 l-a în­locuit din funcţie pe Gerhard Roiss, este cunoscut ca un susţinător al întăririi legăturilor economice şi politice cu Rusia, fiind prieten cu şeful Gazprom, Alexander Medvedev.

Seele a explicat că a venit în România pentru ca oamenii să vadă noul management al grupului. Întrebat dacă s-a întâlnit şi cu primul-ministru Dacian Cioloş, şeful OMV a evitat un răspuns clar şi a spus că are întâlniri cu mulţi oameni, dar nu comentează cu cine s-a văzut. În noiembrie 2015, Seele a fost la Bucureşti unde s-a întâlnit cu preşedintele României Klaus Iohannis, dar atunci nu a fost organizat niciun eveniment pentru presă. Iohannis şi şeful OMV au discutat atunci despre viitorul sistem de taxare din domeniul energiei şi resurselor naturale şi exploatările din Marea Neagră. Noul sistem de redevenţe este unul dintre cele mai fierbinţi subiecte la nivel de stat. Nici guvernul Ponta şi nici guvernul Cioloş nu au venit cu o propunere concretă, fiecare pasând următorului de la putere acest subiect sensibil.

„Nu cred că putem vorbi despre volume substanţiale extrase din perimetrul Neptun din Marea Neagră mai devreme de anul 2019. Încă nu am finalizat evaluările cu partenerul nostru Exxon legat de zăcămintele din perimetru şi mai avem nevoie de timp pentru a stabili profilul investiţiei de acolo. Nu ştim ce va face Exxon cu partea sa de producţie din Marea Neagră, dar noi vrem ca cea mai mare parte din ceea ce vom avea să rămână în România“, a spus Rainer Seele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO