Energie

Prin amânarea la plată a generoasei scheme de sprijin pentru energia verde, guvernul Ponta lasă pentru 2018 o datorie de 1-1,5 mld. euro

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

04.06.2013, 22:44 2019

Zvonurile izbucnite de la începutul anului privind reducerea subvenţiilor pentru energia verde, o afacere cu investiţii până acum de 3,5 mld. euro, au ajuns la final, în cadrul şedinţei de ieri, guvernul adoptând ordonanţa de urgenţă prin care se modifică schema de sprijin.

Deşi a criticat schema de sprijin despre care a spus că este prea generoasă, guvernul Ponta a luat decizia să amâne şi nu să taie o parte din suportul financiar pus la dispoziţia investitorilor în regenerabile. „Încercăm, prin schema de ajutor, care de altfel este de foarte mult timp în dezbaterea publică, să găsim linia de mijloc în care câştigă şi cei care investesc în energie regenerabilă, dar mai rămâne şi o industrie şi o populaţie care să consume acea energie, că altfel o să avem energie regenerabilă şi nu o să mai aibă cine s-o consume, că închidem toate fabricile“, a spus premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern de ieri.

Schema de sprijin pusă la dispoziţia investitorilor prin Legea 220/2008, bazată pe certificate verzi şi cote obligatorii, este una dintre cele mai generoase la nivel european, lucru demonstrat atât de studii ale Băncii Mondiale, cât şi de informaţiile publicate de investitori în propriile rapoarte. Legea îşi face efectele în totalitate de la finalul anului 2011, ultimele modificări fiind realizate anul trecut.   

Potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor din Planul Naţional de Acţiune în domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER), vor fi amânate prin această modificare a schemei de sprijin venituri de circa 1-1,5 miliarde de euro, bani care va trebui să fie plătiţi din 2017-2018.

Calculele au fost făcute la un preţ de 40 de euro pe certificatul verde, ultimul afişat pe bursa de energie OPCOM, dar este posibil ca în unii ani acest preţ să fie mai mic pe fondul atingerii ţintelor de energie verde stabilite prin legislaţie.

„Nu au ţinut cont de nimic din ce le-am transmis.“ „Putem vorbi de un efect Cipru asupra investiţiilor.“ „Băncile devin acum proprietare de parcuri eoliene nerentabile.“

Acestea sunt doar câteva dintre reacţiile la cald din domeniu în care au pariat bani giganţi precum CEZ (Cehia), Enel (Italia), GDF SUEZ (grup franco-belgian) sau Energias de Portugal.

În fiecare zi din primele patru luni ale anului s-a montat câte o turbină eoliană şi s-a „plantat“ câte un MW într-un proiect solar, investiţiile zilnice atrase de acest sector fiind de 5,5 milioane de euro, adică peste 670 de milioane de euro în perioada ianuarie-aprilie 2013. Preţul spot al energiei pe bursa OPCOM a scăzut în februarie cu 50% şi datorită energiei regenerabile. De cealaltă parte, subvenţiile pentru industria verde au ajuns la 211 milioane de euro, adică 1,7 milioane de euro pentru fiecare zi din perioada ianuarie-aprilie 2013.

Marile termocentrale aproape au fost scoase din sistem în anumite intervale din cauza consumului mic de energie, a anului bun hidro, dar şi a producţiei semnificative de energie eoliană. Acesta este bilanţul „verde“ pentru primele patru luni ale anului înainte de modificarea schemei de sprijin care a permis boom-ul acestei industrii.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (Tel fix. 0318.256.286 Tel. mobil. 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maxim o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO