Energie

Procurorii au ridicat sechestrul de pe bunurile Lukoil într-o noapte, după declaraţiile premierului Victor Ponta, deşi primul termen în instanţă era peste trei zile. Cronologia Evenimentelor

Procurorii au ridicat sechestrul de pe bunurile Lukoil...

Autor: Radu Bostan

07.10.2014, 12:27 937

Procurorii au avut nevoie de o singură noapte de audieri pentru a ridica sechestrul pe conturile bancare şi stocurile de petrol ale rafinăriei Petrotel-Lukoil, deşi primul termen de judecată a contestaţiei formulate de compania rusă era 9 octombrie. Măsura a fost luată după o declaraţie a premierului Victor Ponta, care a descris impactul închiderii rafinăriei asupra angajaţilor şi companiilor române partenere.

Reprezentanţii Petrotel-Lukoil au anunţat luni seară că au contestat măsura sechestrului la Tribunalul Prahova. Contactaţi de ZF ieri seară, aceştia nu au putut preciza data la care instanţa va judeca solicitarea.

Potrivit informaţiilor de pe portalul instanţelor de judecată, primul termen era 9 octombrie, însă dosarul a rămas fără obiect în condiţiile în care măsura a fost ridicată de procurorii care au instituit-o.

"În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe langă Curtea de Apel, Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare Rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a Instalaţiilor tehnologice", au anunţat reprezentanţii rafinăriei.

Cronologia evenimentelor

2 octombrie 2014

În jurul orei 10:00 Procurorii, însoţiţi de poliţişti şi agenţi ai Direcţiei Vămilor, descind la rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploieşti, unde îşi au sediul şi alte firme din grupul rus, printre care compania care gestionează investiţiile din producţia de energie, distribuitorul de lubrifianţi auto şi agenţia de securitate şi pază. Ancheta a vizat companiile Petrotel-Lukoil (436 angajaţi), Lukoil Energy & Gas (135 angajaţi), Lukoil Lubricants East Europe (83 angajaţi), Agenţia Lukom-A-România (395 angajaţi) şi TP LOG Services (117 angajaţi).  Ancheta vizează fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani, care ar fi dus la un prejudiciu de 230 milioane de euro pentru bugetul de stat.

ora 16:00 Procurorii au plecat după şase ore de percheziţii şi audieri, încărcaţi cu documente. Nici un angajat al companiei nu a fost reţinut.


3 octombrie 2014:

ora 14:15 Reprezentanţii Petrotel-Lukoil precizează că niciun angajat al firmelor din grupul Lukoil nu a fost învinuit, iar procesul de producţie al rafinăriei se desfăşoară normal.

Pe de altă parte, în presă apar informaţii neconfirmate oficial că rafinăria începe procesul de oprire a producţiei, care ar dura 24 de ore.

6 octombrie 2014:

08:46 Compania de stat Oil Terminal anunţă că a primit în aceeaşi zi din partea procurorilor o ordonanţă prin care se dispune sechestrul asigurator asupra stocurilor de petrol şi produse finite din depozitele proprii destinate rafinăriei Petrotel-Lukoil, în concurenţa sumei de 230 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta declară că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi. Premierul aminteşte că grupul Lukoil are 3.500 de angajaţi în România şi relaţii comerciale cu alte companii, precum Oltchim, Oil Terminal şi Conpet. Exclusiv pe platforma de rafinare, care de altfel face obiectul acestei anchete, lucreaza numai 1.198 de oameni, potrivit datelor pe 2013 de la Ministerul Finanţelor. Rafinăria Petrotel-Lukoil mai are acum 468 de angajaţi. Firma de securitate are 395 de oameni.

17:30 Reprezentanţii rafinăriei anunţă că unitatea şi-a încetat activitatea de producţie ca urmare a sechestrului, "iar momentul repornirii sale va fi precizat dupa soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă." Comunicatul companiei nu menţionează data exactă la care s-a oprit producţia, iar oficialii Petrotel nu pot preciza primul termen de judecată a contestaţiei.

Nu există nicio informare oficială privind blocarea conturilor rafinăriei sau a altor firme din grupul Lukoil.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti menţine tăcerea, iar la solicitarea ZF purtătorul de cuvânt al Parchetului a declarat că "accesul presei la informaţiile din acest dosar a fost restricţionat" din ordinul procurorului de caz.

7 octombrie 2014:

08:40 Petrotel-Lukoil anunţă că sechestrul impus pe 2-3 octombrie pe conturile bancare şi stocurile de produse ale companiei a fost ridicat în urma unor audieri care s-au desfăşurat cu o zi înainte, iar rafinăria se pregăteşte de repornirea producţiei.

Este prima menţiune a blocării conturilor rafinăriei. De asemenea, există şi o neconcordanţă de date: Oil Terminal susţinea că sechestrul a fost impus pe 6 octombrie, în timp ce Petrotel susţine că măsura a fost luată imediat după percheziţiile de săptămâna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO