Energie

Profitul Shell a scăzut cu până la 50% în trimestrul 4; 10.000 de posturi vor fi desfiinţate

Profitul Shell a scăzut cu până la 50% în trimestrul...

Autor: Anca Dumitrescu

20.01.2016, 12:08 198

Shell anticipează că profitul din ultimul trimestru al anului 2015, excluzând anumite elemente, va fi de 1,6-1,9 miliarde de dolari, în scădere comparativ cu 3,3 miliarde de dolari în intervalul similar al anului anterior.

Profitul pe ansamblul anului 2015 ar fi scăzut la 10,4-10,7 miliarde de dolari, comparativ cu 22,6 miliarde de dolari îăn 2014.

Shell a restrâns costurile operaţionale cu 4 miliarde de dolari în 2015, iar pentru 2016 a planificat noi reduceri, de 3 miliarde de dolari. În plus, Shell anticipează că va realiza economii în urma fuziunii cu BG Group, care ar urma să fie finalizată în câteva săptămâni.

"Aceste acţiuni vor include reducerea cu circa 10.000 a numărului de angajaţi şi contractori direcţi în 2015-2016, la nivelul ambelor companii, în condiţiile în care reorganizarea acestora continuă", se arată într-un comunicat al Shell.

Shell va fi prima dintre marile companii petroliere care va dezvălui informaţii financiare pentru trimestrul patru şi anul 2015, rezultatele preliminare urmând să fie prezentate înaintea unui vot al acţionarilor, din 27 ianuarie, referitor la oferta de preluare a companiei concurente BG Group.

Dacă va fi aprobată, fuziunea va conferi Shell o participaţie la zăcăminte offshore din Brazilia şi îi va consolida poziţia deja puternică pe piaţa gazelor naturale lichefiate. Declinul accentuat al cotaţiilor petrolului a ridicat între timp semne de întrebare în rândul investitorilor şi analiştilor, legate de costuri.

La începutul acestei săptămâni, Patrick Pouyanne, director general al grupului francez Total, a avertizat că acesta ar putea raporta un declin de 20% al profitului net ajustat din 2015, din cauza preţurilor scăzute ale petrolului.

Cotaţiile ţiţeiului au coborât miercuri dimineaţa la sub 28 de dolari pe baril. În condiţiile în care producătorii de petrol se concentrează pe menţinerea cotelor de piaţă şi nu pe susţinerea preţurilor, este probabil ca tendinţa negativă a cotaţiilor să continue.

Shell va raporta pe 4 februarie rezultatele financiare complete pentru trimetrul patru şi anul 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO