Energie

Prospecţiuni a câştigat un contract de 80 mil. euro pentru căutarea de petrol şi gaze

Prospecţiuni a câştigat un contract de 80 mil. euro...

Autor: Roxana Petrescu

27.12.2012, 12:52 2020

Prospecţiuni, compania de prospectare geologică deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, a câştigat un contract în valoare de 79,8 de milioane de euro pentru realizarea de servicii de prospecţiune pe uscat 2 D şi 3 D pentru Petrom. Prin intermediul acestor servicii se fac practic nişte radiografii subterane care evidenţiază eventualele acumulări de petrol şi gaze.

Petrom exploatează în prezent circa 240 de zacăminte de petrol şi gaze pe care lucrează mai bine de 9.000 de sonde. Dincolo de lucrările de explorare la mare adâncime în Marea Neagră, proiect în care Petrom este implicat alături de gigantul american ExxonMobil, una dintre cele mai mari provocări pentru companie este redezvoltarea unor vechi zăcăminte concomitent cu lucrările de cercetare pe uscat în căutarea unor noi resurse. În prezent, Petrom are 9 proiecte de redezvoltare, în diverse stadii, în general bugetul pentru un astfel de proiect fiind cuprins între 100 şi 250 de milioane de euro. Fiecare proiect are o durată de 3-5 ani.

Una dintre cele mai promiţătoare zone de producţie pe uscat este Oltenia, mai precis judeţul Gorj, acolo unde anul trecut compania a început exploatarea de probă a zăcământului de mare adâncime Totea.

Producţia Petrom vine din zece zone geografice. Pentru gaze, cea mai importantă zonă de producţie este Oltenia.De aici vin 45% din gazele produse de companie. A doua zonă ca importanţă este Marea Neagră. Dacă în total Petrom extrage 14,6 milioane de metri cubi pe zi, din mare vin 3,5 milioane de metri cubi pe zi ceea ce înseamnă 25%. La petrol lucrurile nu sunt la fel de bine împărţite, nu există o dominanţă regională, dar se poate spune că printre cele mai importante zone de extracţie sunt din zona depresiunii getice (zona din jurul Târgovişte, Piteşti). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO