Energie

RAAN stă pe stocuri de apă-grea de 100 mil. €, dar riscă falimentul

RAAN stă pe stocuri de apă-grea de 100 mil. €, dar...

Autor: Radu Bostan

19.09.2014, 00:06 675
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Mehedinţi, care ali­mentează cu apă-grea centrala de la Cerna­vodă, este la un pas de faliment, în con­diţiile în care o tranşă de 31 mil. lei (7 mil. euro) din datoria regiei este sca­dentă mâine. RAAN nu are însă bani, deşi uzina stă pe stocuri de apă-grea în valoare de 100 mil. euro, comandate de stat şi neplătite, acelaşi stat care nu a alocat niciun leu pentru salvarea regiei.
 
„Din punctul de vedere al procedurii, în momentul acesta există riscul de a intra în faliment. Până pe 20 septembrie trebuia să facem primele plăţi din plan, de 31 de milioane de lei, dar la recti­fica­rea bugetară nu am primit niciun ban“, spune Ion Tudor, avocatul coordonator al firmei Tudor şi Asociaţii, adminis­tratorul judiciar al RAAN.
 
Regia, cu aproape 3.400 de angajaţi, a intrat în insolvenţă în luna septembrie a anului trecut, cu datorii de 680 mil. lei. Prin­ci­palele cauze iden­tificate de ad­minis­tratori au fost in­vestiţiile ine­fi­ciente şi supraîn­da­torarea pe fondul lipsei lichidităţilor, în con­diţiile în care regia nu reuşea să încaseze creanţe de la consumatorii de căldură şi electricitate, iar apa-grea stătea pe stoc, cu o valoare de aproape 300 mil. lei la 30 iunie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO