Energie

Războiul dintre eoliene şi industrie continuă: producătorii de energie regenerabilă spun că ei au micşorat preţul energiei pure, consumatorii se plâng de facturi mari

Autor: Roxana Petrescu

02.07.2014, 00:05 480
Războiul dintre energia regenerabilă şi marii consumatori industriali încă nu s-a ter­minat, deşi primii au avut de înfruntat modificarea semnificativă a schemei de sprijin, în timp ce a doua categorie va beneficia de la 1 august de o scutire parţială de la plata certificatelor verzi, principalul instrument care a susţinut boom-ul energiei regenerabile în România.
 
În timp ce reprezentanţii marilor consu­matori de energie electrică se plâng de facturi mari, producătorii de energie eoliană spun că de fapt electricitatea livrată de ei a dus la scăderea preţului energiei pure din piaţă.
 
În realitate, în acest moment distribuţia de energie electrică, adică banii pe care-i iau companii precum Enel, E.ON, CEZ sau Electrica pentru a duce prin reţele energia de la producător la prizele consumatorilor, reprezintă cel mai important element de cost din factura plătită de populaţie, de exemplu. În Bucureşti, o treime din factură se duce la Enel. În total, în perioada 2009-2014 tariful de distribuţie a crescut la nivelul celor opt companii de profil cu circa 15%, arată datele furnizate de ANRE, astfel că la final, cu toate celelalte elemente cum ar fi certificatele verzi, factura finală plătită la un apartament din Bucureşti, de exemplu, a ajuns să fie cu 35% mai scumpă acum decât în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO