Reindustrializarea României. Trei dintre cei mai mari zece jucători din industria chimică din urmă cu un deceniu sunt acum în insolvenţă sau faliment

16 iun 2017 Autor: Mirabela Tiron

Cei mai mari zece jucători din industria chimică adunau 12.000 de angajaţi în 2007, însă anul trecut aceste firme mai aveau doar 5.800 de salariaţi, dat fiind că sectorul a fost zguduit de intrarea în faliment a producătorului de sodă calcinată GHCL Upsom România (UPS), dar şi de două mari insolvenţe, a producătorului Oltchim şi a combinatului Amonil Slobozia.

Doar patru din cei zece cei mai  mari jucători din topul companiilor din chimie din 2007 au reuşit să îşi crească afacerile, arată o analiză a ZF, pe baza datelor din anuarul Cei mai mari jucători din economie, ediţiile din 2007 şi 2017.

Oltchim Râmnicu Vâlcea, liderul producătorilor din industria chimică în 2007, în insolvenţă în prezent, şi-a redus semnificativ afacerile de la 524 de milioane de euro în 2007 la doar 169 de milioane de euro anul trecut, coborând pe locul doi în topul din industria chimică. Numărul de salariaţi a scăzut dramatic în ultimii zece ani, de la 4.800 în 2007 la doar 1.900 de angajaţi anul trecut, arată aceeaşi sursă. Producătorul a reuşit însă să facă profit de 5,8 mi­lioane de euro anul trecut, faţă de pier­deri în urmă cu zece ani. Statul a încercat în mai multe rânduri privati­zarea Oltchim, dar fără succes.

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş, controlat de Ameropa, un alt mare jucător de pe această piaţă, ce ocupa locul doi într-un top din 2007, este printre puţinele companii care şi-au crescut afacerile, ajungând liderul secto­rului chimic după rezultatele financiare. Anul trecut cifra de afaceri a producă­torului a ajuns la circa 329 mil. euro, faţă de 246 de milioane de euro în 2007, iar profitul net a fost de asemenea în creştere, la 33 de milioane de euro, faţă de 17 mil. de euro în urmă cu zece ani. Doar numărul de salariaţi a scăzut la 1.308, faţă de 2.600 în 2007.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.06.2017

 
Cuvinte cheie:
crestere
, jucatori
, industrie
, faliment
, insolventa
, producator
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide