Energie

România a trimis peste graniţe cu 25% mai multă energie în T1, din care jumătate s-a dus la bulgari

România a trimis peste graniţe cu 25% mai multă...

Autor: Roxana Petrescu

01.06.2015, 00:04 383
România a trimis peste graniţe cu 25% mai multă energie comparativ cu perioada similară a anului trecut, anul 2014 devenind de altfel unul record datorită contextului regional favorabil.
 
Astfel, potrivit statisticilor ENTSO-E (reţeaua europeană a ope­ra­torilor de sis­te­me de transport pen­tru energie), din Ro­mâ­nia au plecat în primul trimestru circa 2,1 TWh de energie electrică, prin­ci­pala des­ti­naţie de export fiind Bulgaria, ţară care a cumpărat aproape o jumătate din curentul exportat. Datele de pe bursa de energie OPCOM arată că în primul trimestru al anu­lui preţul energiei pe platforma spot a fost de circa 36,3 euro, ceea ce înseamnă că va­loarea exporturilor de energie în pe­rioada analizată se ridică la circa 77 mil. euro. Exporturile de energie reprezintă o bulă de oxigen pentru producătorii locali, mai ales pentru cei care au costuri de producţie mai mari, în contextul în care cererea internă de energie a bifat doar o creştere anemică de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO