Energie

România are în depozitele de gaz doar jumătate din necesarul pentru iarnă

România are în depozitele de gaz doar jumătate din...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

28.11.2017, 00:07 906

România are în depozite 2,2 mi­liar­de de metri cubi de gaze, ju­mă­tate din consumul total pentru iar­nă - de 4,5 miliarde de metri cubi, res­tul urmând să fie asi­gurat din stocurile în­magazinate şi din pro­ducţia zilnică.

Stocul înma­gazi­nat până acum, de 2,2 miliarde de metri cubi, este mai ma­re decât anul tre­cut, când România avea stocate 2 miliar­de de metri cubi.

„În fiecare toam­nă apare aceeaşi discuţie - Nu sunt suficiente gaze în depozite şi vom avea probleme iarna. Nimeni nu-şi pune problema că avem o infra­structură de trans­port-înma­ga­zi­nare-distri­buţie concepută în anii ’70, pentru o altă struc­tură de con­sum“, spune Dumitru Chisăliţă, ex­pert în petrol şi gaze.

La începutul lunii noiembrie, producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz spunea că are înmagazinate peste 633 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Pe­trom, sin­gurul pro­ducător de pe­trol şi gaze din Ro­­mâ­nia, a stocat peste 330 de mi­lioa­ne de me­tri cubi, cu circa 50% mai mult decât anul trecut.

Capacitatea totală de stocare a ga­zelor naturale din România este de 3,1 miliarde de metri cubi.

Cea mai mare capacitate o are depozitul din Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, unde se află o treime din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO