Energie

România, colecţionară europeană de recorduri negative în energie: ţara cu cea mai puternică scădere de consum în vârf de criză şi piaţa cu cel mai mare minus în 2013.

România, colecţionară europeană de recorduri negative...

Autor: Roxana Petrescu

10.11.2014, 18:30 332
Marile proiecte de producere a energiei au fost reluate anul acesta, discuţii fierbinţi fiind purtate pe tema celor 7,5 miliarde de euro care ar trebui investite în cele două reactoare noi de la Cernavodă şi în hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti. Rămâne însă o singură problemă: con­sumul intern de energie nu creşte, iar proiec­tele de întărire a capacităţii de export bat pasul pe loc.
 
Ziarul Financiar a comparat, pe baza datelor publicate pe site-ul ENTSO-E, reţeaua eu­ropea­nă a operatorilor de ser­vicii de transport al ener­giei, structură din care face parte şi Trans­elec­trica, evoluţia consumului de energie din ţă­rile din regiune (Bulgaria, Un­garia, Ser­bia, Cehia, Polonia), dar şi din câteva pie­ţe vest-europene (Austria şi Germania).
 
 
Care au fost rezultatele?
 
Potrivit acestor date, din toate cele opt state analizate, România a avut anul trecut cea mai severă scădere a consumului de energie, de aproape 4%, până la 52,3 TWh, în timp ce Austria chiar a înregistrat o uşoară creştere de 0,5%.
 
Datale legate de consum publicate de ENTSO-E sunt puţin diferite faţă de datele pu­blicate de Autoritatea Naţională de Regle­men­tare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit căreia anul trecut în Ro­mâ­nia s-au con­sumat 49,7 TWh, cu 5% mai puţin faţă de 2012. Potrivit explicaţiilor disponibile pe site-ul ENTSO-E, consumul afişat în cazul fie­căriei ţări reprezintă consumul total, plus pier­derile de reţea, din care este eliminată ener­gia folosită de unităţile de pompare (de exemplu hidrocentralele care se pot trans­for­ma în consumator de energie prin pom­pa­rea apei de la vale la deal în perioadele de exces de pro­ducţ­ie în piaţă, pentru ca apoi să uzineze această apă şi să producă electricitate în perioa­dele în care cererea creşte - n .red.).
 
România mai deţine un record ne­gativ în ceea ce priveşte evoluţia consu­mu­lui de ener­gie în regiune, având cel mai  puternic recul în perioada 2008-2009. Astfel, de la o economie care duduia, în 2009 consumul de energie al Ro­mâniei s-a redus peste noapte cu aproape 8,3%, recordul regiunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO