Energie

România devine noul lider al proiectelor de „mori de vânt“

România devine noul lider al proiectelor de „mori de vânt“

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Petrescu

10.10.2012, 00:07 2162

La finalul acestui an România va avea cel mai mare parc eolian pe uscat la nivel european, după ce cehii de la CEZ au anunţat că vor finaliza în următoarele luni lucrările la investiţia de peste un miliard de euro pe care o dezvoltă în două localităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac.

La finele lunii trecute, 187 de tubine din cele 240 pe care le are proiectul în total funcţionau, după cum arată cele mai recente date furnizate de Trans­electrica. În total proiectul eolian va avea o capacitate de 600 MW.

Piaţa locală a înregistrat un ritm galopant în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectelor eoliene ţinând cont de faptul că la finele lui 2009 funcţionau numai 14 MW, iar azi capacitatea instalată a ajuns la peste 1.340 MW, putere comparabilă cu cea a celor două reactoare funcţionale de la Cernavodă.

În total, acest domeniu a atras în această perioadă bugete de circa 2 miliarde de euro, fiind unul dintre puţinele segmente ale pieţei de energie care s-au mişcat în ultimii ani.

"România va avea la finalul acestui an cel mai mare parc eolian din Europa", a spus Jan Veskrna, directorul general al CEZ România, în cadrul conferinţei Energypedia.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Citiţi şi

Popovici Niţu: Jumătate din proiectele eoliene vor muri. Dezvoltatorii caută cu disperare cumpărători

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO