Energie

România, una dintre cele mai concentrate pieţe petroliere: aproape 80% din benzinăriile cu shop sunt deţinute de cinci jucători

România, una dintre cele mai concentrate pieţe...

Autor: Roxana Petrescu

30.01.2018, 21:20 403
♦ În România sunt înregistrate circa 2.000 de benzinării, potrivit celor mai recente statistici disponibile, aproape 80% din cele care au şi magazine fiind controlate de cinci mari jucători ♦ În Rusia şi Italia ponderea este şi mai mare, dar în Cehia, de exemplu, primii cinci jucători controlează circa 44% din benzinăriile care fac suficient trafic ca să merite investiţia într-o zonă de shop.
 

În ciuda planurilor de expansiune anunţate de mai multe companii, cum ar fi NIS sau SOCAR, comerţul cu car­buranţi, un business de circa 9 mi­liar­de de euro, rămâne un „joc“ închis.

Potrivit celui mai recent raport realizat de Global Data, unul dintre cei mai mari furnizori de analize de sector la nivel global, cererea de carburanţi a crescut în România în 2016 cu 4,5%, procent bun, dar care păleşte în comparaţie cu performanţa înregistrată de piaţa din Bulgaria (14,8%) sau Turcia (15,60%).

România se află în schimb printre prime­le ţări europene în ceea ce priveşte gradul de concentrare din comerţul cu carburanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO