Românii plătesc mai mult pentru motorină decât austriecii chiar dacă au aceeaşi TVA şi importă mai puţin petrol

18 ian 2016 Autor: Roxana Petrescu

Vezi galeria foto În total, din preţul unui litru de motorină celelalte taxe reprezintă circa 0,42 euro în cazul României, în timp ce în Austria acestea au o valoare de 0,41 euro pe litru. Diferenţa majoră este generată însă de preţul fără taxe al carburantului, adică de suma care rămâne practic în buzunarele petroliştilor.

Peste 90% din petrolul necesar acoperirii consumului din Austria este importat. În cazul României, procentul este mai mic, de 65%. Ambele ţări au de la 1 ianuarie aceeaşi TVA după ce România a trecut de la o taxă de 24% la una de 20%. La pompe însă, un român plăteşte pe un plin de motorină cu 5% mai mult decât un austriac, chiar dacă în fiecare lună aduce acasă de cinci ori mai puţini bani.

De la 1 ianuarie, data de la care a intrat în vigoare noua valoare a TVA, preţul carburanţilor la pompele din România a scăzut în medie cu 3%, în prezent litrul de motorină coborând sub pragul de 4,5 lei, cel mai mic nivel înregistrat pe piaţa locală în ultimii cinci ani de zile.

Cea mai mare parte a ieftinirii carburanţilor, fenomen care a generat o creştere a cererii de circa 10% în primele nouă luni ale anului trecut, a fost determinată însă de prăbuşirea barilului de petrol, care la finalul săptămânii trecute scăzuse sub pragul de 30 de dolari, cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

În ciuda scăderii preţurilor, România continuă să fie o piaţă mai scumpă pentru şoferi decât cea din Germania, Austria, Ungaria, Polonia sau Luxemburg, ţări cu o putere de cumpărare net superioară României şi care recurg la importuri mai mari în procente pentru acoperirea cererii interne.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.01.2016

 
Cuvinte cheie:
motorina
, scadere
, tva
, import
, plati
, petrol
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide