Energie

Romgaz importă mai mult gaz scump, iar profitul îi scade cu 23%

 Romgaz importă mai mult gaz scump, iar profitul îi scade cu 23%

Autor: Roxana Petrescu

01.11.2010, 23:48 38

Romgaz, cea mai mare companie de stat care asigură jumătate dinproducţia internă de gaze naturale, a avut o scădere a profituluide circa 23% în primele nouă luni ale anului comparativ cu perioadasimilară din 2009, timp în care restanţele de plată ale clienţilorcompaniei s-au majorat cu aproape 22%.

Firma spune că principalul lucru care a dus la scăderea profituluia fost faptul că importurile de gaze naturale ruseşti, aproape dedouă ori mai scumpe faţă de producţia internă, au crescut încontextul în care o mare parte a producţiei Romgaz s-a dus directspre marii consumatori, cum ar fi cei din industria chimică.
"Am importat mai multe gaze care au fost înmagazinate. Practic esteo cheltuială pe care am decis s-o facem în avans şi care se varecupera pe măsură ce în perioada iernii aceste gaze vor fi vânduteîn piaţă", explică Lucian Stancu, directorul general adjunct alcompaniei.

Pe de altă parte însă, compania spune că a şi livrat mai multe gazedin import în primele nouă luni ale anului, lucru care a avut şiefectul de a creşte cifra de afaceri.
Astfel, Romgaz a înregistrat în primele trei trimestre ale anului ocifră de afaceri de 2,56 miliarde de lei (circa 610 milioane deeuro), în creştere cu 14,5%, în timp ce profitul companiei a ajunsla 322,2 milioane de lei (76,7 milioane de euro), cu circa 23% mairedus faţă de primele nouă luni ale anului trecut.

Romgaz a mai precizat că livrările de gaze au crescut cu circa11,5% în perioada analizată faţă de primele nouă luni din2009.
Timp de mai bine de un an de zile, consumatorii întreruptibili,printre care se numără şi grupul Interagro, controlat de omul deafaceri Ioan Niculae, şi-au putut alimenta operaţiunile numai cugaze din producţia internă, în contextul în care orice consumatordin România este alimentat în mod normal cu un coş de gaze formatatât din gazele produse intern, cât şi din cele ruseşti.
Decizia luată în 2009 a fost gândită de autorităţi ca o măsurăanticriză, permiţându-le marilor consumatori, cum sunt combinatelechimice, să facă economii semnificative de costuri. Deşi decizia afost bună pentru industrie, pentru acoperirea consumului intern aufost necesare însă mai multe gaze din import. Necesitatea creşteriiimporturilor de gaze naturale a fost semnalată încă de la jumătateaacestui an de către Petrom, celălalt mare producător de gaze local.În raportul semestrial al companiei se preciza că în al doileatrimestru din 2010, "cota medie de import a fost de 22%, cu unmaxim de 30% în aprilie, iar în aceeaşi perioadă din 2009 a fost de18%, cu un maxim de 22% în aprilie şi mai. Această cotă a fostneobişnuit de mare, ţinând cont de consumul care este în continuareredus, din cauza faptului că o mare parte din gazul intern esteabsorbit de consumatorii întreruptibili, de companiile deîngrăşăminte chimice. De fapt, cota mare de import are un impactdoar asupra casnicilor şi a consumatorilor care nu au statutul deîntreruptibil", spuneau reprezentanţii Petrom.

Creanţe de 82 mil. euro
Această facilitatede alimentare a consumatorilor întreruptibili a fost dată în 2009,având ca termen 31 octombrie, anul acesta. Prin consumatorîntreruptibil se înţelege acel consumator care acceptă reducereaconsumului până la oprire în scopul asigurării protecţieiaprovizionării consumatorilor casnici în anumite situaţii.
"Nu s-a luat nicio decizie în vederea prelungirii sau stopăriiacestei facilităţi, dar în contextul în care termenul până la carea fost dat actul normativ a expirat pe 31 octombrie, atunci şiaceastă faclitate este acum întreruptă", a precizat Florin Staicu,consilier pe probleme de comunicare al ministrului economiei.
În ceea ce priveşte facturile neplătite de către clienţii Romgaz,acestea au crescut în primele nouă luni ale anului cu circa 22%,până la un nivel de 82,6 milioane de lei (19,6 milioane deeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO